Víte, že ze seriálu Cirkus Bukowsky byl odvozen seriál Rapl?

Víte, že ze seriálu Cirkus Bukowsky byl odvozen seriál Rapl?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kriminální seriály začaly v posledním desetiletí získávat na popularitě, a tak se do natáčení kriminálek vrhla i veřejnoprávní Česká televize. Mezi jeden z nejpovedenějších krimiseriálů patří jistě dvanáctidílný Cirkus Bukowsky, na nějž posléze volně navázal seriál Rapl.

Cirkus Bukowsky byl v mnoha ohledech jiný než ostatní moderní české krimiseriály. Je u něj patrná inspirace severskou detektivkou, děj nikam nepádí, první šestidílná série plyne s jakýmsi klidem a je celá provázaná hlavní postavou psychologa Nestora Bukowského, který nejprve lehce (a ve druhé sérii už naplno) spolupracuje s policistou, poručíkem Kunešem.

Druhý jmenovaný diváky zaujal natolik, že se tvůrci seriálu po odvysílání v roce 2013 rozhodli, že je škoda nechat tuto postavu zmizet. A tak vznikl seriál Rapl, kde Kuneš v roli vyšetřovatele převzal hlavní a už o trochu humornější roli.

Hynek Čermák si zahrál poručíka Kuneše, Zdroj: Pavel Gwužď/ Nextfoto

Jiná kriminálka

Ačkoliv je Rapl volným pokračováním Cirkusu Bukowsky, jde typově o úplně jiný styl, děj se výrazně proměnil a má i odlišný spád. Detektiv Kuneš se tu dává do vyšetřování celé řady nejrůznějších zločinů z českého pohraničí, přičemž se všemi díly vine hlavní linka o snaze vyšetřit odloženou vraždu policistky. Rapl se nakonec dočkal dvou sérií o celkem 26 dílech, které byly poprvé vysílány v letech 2016 a 2019.

Populárnější spin-off

Rapl byl u diváků v mnoha ohledech populárnější než Cirkus Bukowsky. Možná to bylo tou nezvyklou atmosférou, kterou se tvůrci snažili vdechnout původnímu seriálu a na kterou většinové české publikum není příliš zvyklé.

Spin-off Rapl se proto už mnohem více blížil klasickým českým kriminálním seriálům z poslední doby, kdy se urputný policista vší silou snaží řešit zapeklité případy, musí se potýkat se svými ne vždy přínosnými vlastnostmi a ještě řeší komplikované vztahy s dalšími postavami. Rapl tedy co do divácké oblíbenosti jasně zvítězil – ale u kritiků tomu bylo přesně naopak.

Zdroj článku:
  • Autorský text