Pokud je nějaký televizní žánr nesmrtelný, potom je to právě ten, kde často smrt potkáváme aneb nejlepší kriminálky

Pokud je nějaký televizní žánr nesmrtelný, potom je to právě ten, kde často smrt potkáváme aneb nejlepší kriminálky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kriminální seriály se u nás těší velké oblibě a diváci, kteří tomuto žánru fandí, si mají z čeho vybírat. Televize nám nabízí české i zahraniční seriály, nové, i ty starší. A chceme je vidět znovu, fandíme neohroženým hrdinům a někdy i těm, co trochu zlobí.

České kriminální perly

Ve výčtu seriálu, na které si divák udělá čas, jsou určitě „ČETNICKÉ HUMORESKY“. Kriminální zápletky z doby, kdy četníci bydleli v kasárnách a řešily krádeže slepic a medu a občas nějaký ten mord, diváky přitahují hlavně pro lidské příběhy, na kterých seriál stojí. Tak diváci oplakávají Toníčka, litují Andělku a baví se krocením Arazima květinářkou Ludmilkou.

Pan Moskalyk v roli scénáristy a režiséra určitě netušil, jak krásnou a trvalou práci nám tady zanechal a za to mu patří upřímné poděkování. Seriál nemá vůbec nic, co by mu šlo vytknout.

A čeští tvůrci umí i seriály ze současnosti. Seriál „POLDA“ je sice postavený na zahraniční licenci, ale David Matásek mu dal českou tvář. Ještě štěstí, že se dočkáme i čtvrté série, kde se můžeme těšit na novou tvář v podání Vladimíra Polívky.

Určitě stojí za zmínku i „Případy 1. oddělení“, kde si všichni zapamatovali „českého Colomba“ výborně zahraného Bolkem Polívkou v roli Václava Plíška. Seriál je zajímavý také tím, že se inspiroval reálnými případy.

Zahraniční nestárnoucí krimi seriály

Pokud jsme za totality mohli sledovat něco kvalitního ze zahraničí, pak to byly určitě právě kriminální seriály. Některé se k nám vracejí, jiné se ztratily. Ze starších děl, které znají všichni, jmenujme tyto: „Profesionálové“ - Seriál, který měl premiéru v roce 1977 nás provází léta a agenti Doyl (Martin Shaw) a Bodie (Lewis Collins) mají odvahu, šarm a pro ránu pěstí nejdou daleko. Jejich šéf Cowley (Gordon Jackson) má co dělat, aby je zvládl, ale ví, že jeho hoši svou práci odvedou na sto procent.

Pro představitele hlavních rolí v krimi seriálu „Dempsey a Makepeaceová“ (na úvodním snímku) bylo jejich setkání před kamerou osudové. Trochu upjatá slušňačka Herriet (Glynis Barber) a přidrzlý americký poručík Dempsey (Michael Brandon) spolu v práci trávili dost času. Jejich škádlení se jim nejspíš trochu vymklo. Herci se vzali, mají spolu syna a jejich manželství trvá dodnes.