Zjizvená tvář: Film slaví 37 let od své premiéry a studio Universal připravuje remake

Zjizvená tvář: Film slaví 37 let od své premiéry a studio Universal připravuje remake
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film byl jednou z posledních gangsterek natočených ve starém stylu, kde se pořád střílí a tečou potoky krve. Pod režijním vedením Briana De Palmy vznikl drsný a poutavý příběh, který se inspiroval klasickým dramatem Howarda Hawkse z roku 1932.

O filmu

Pro lepší kontakt s divákem byl děj zasazený do 80. let do atraktivního prostředí Miami. Italské zločince tak nahradil kubánský emigrant a pašování alkoholu se změnilo na obchod s drogami.

Prolog k filmu tvoří událost, kdy v roce 1980 emigrovalo z Kuby s tichým svolením tehdejšího diktátora Fidela Castra 125 tisíc lidí. Asi pětina z nich byli zločinci, kterých se tak Castro jednoduše zbavil.

Film se po uvedení do kin setkal s protichůdnými recenzemi. Někomu se nelíbil velký podíl psychologického pohledu na postavy nebo příliš vulgární mluva.

Mladý Kubánec využívá neomezené možnosti a žije si svůj americký sen

Tak se ocitá podle scénáře Olivera Stone mladý emigrant Tony Montana (Al Pacino) v Americe, kde se velice rychle adaptuje na podmínky volného trhu svobodného světa. Se svým přítelem Mannym (Steven Bauer) vykonávají drobné práce pro místní podsvětí až do okamžiku, kdy jim po přestřelce při předávání drog končí v rukách balík peněz. Tony Montana tak začne budovat své drogové impérium. Obchodu se daří a s úspěchem roste i Tonyho moc a také paranoia, že o svoji pozici přijde.

Příprava na natáčení

Role Tonyho Montany byla nabídnuta Robertu Redfordovi, ten ji odmítl a Al Pacino se nabídl, že roli vezme. Aby se do role vžil, požádal kameramana, aby na něj mluvil španělsky.

Pro roli Elvíry, manželky Tonyho, která tráví život mezi nudou, kokainem a alkoholem, a vypadá u toho zatraceně sexy, bylo navrhnuto několik známých hereček. Nejvíce se uvažovalo o Glenn Close, ta ale nebyla podle režiséra dost sexy, a tak nakonec roli dostala tehdy ještě neznámá Michelle Pfeiffer.

O roli Mannyho Ribery usiloval John Travolta. Štáb si ale nakonec bez váhání vybral snědého Stevena Bauera, protože fyzickým vzhledem odpovídal představám režiséra.

Mladší sestru Tonyho si zahrála Mary Elizabeth Mastrantonio.

Al Pacino během natáčení utrpěl těžké popálení třetího stupně na ruce, když střílel z pušky. Štáb nemohl uvěřit, že scénu bez zaváhání dokončil.

Nové plány studia Universal

V současné době Universal zkouší oživit příběh a sicilský režisér, který už má za sebou pár povedených hollywoodských projektu, Luca Guadagnina byl osloven na remake, který už teď vyvolává diskuse o tom, zda téma někdo bude schopný zpracovat lépe než De Palma. O obsazení zatím není nic známo.