Roman Polanski, život a dílo skandálního režiséra

Roman Polanski, život a dílo skandálního režiséra
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Roman Polanski je režisér francouzsko-polského původu. Kromě známých filmů lemovalo život a kariéru slavného režiséra i mnoho skandálů. Které byly ty zásadní milníky?

Dětství v židovském ghettu

Roman Polanski se narodil v roce 1933 v rodině židovského původu jako Rajmund Liebling. Tím byl jeho další osud předurčen už na počátku.

Na malého Rajmunda čekal nelehký životní start v krakovském ghettu, kde prožil své dětství. Matku i sestru mu odvedli do koncentračního tábora v Osvětimi, chlapce zachránil otec, jemuž se podařilo válečné hrůzy přežít. Tyto zážitky pak využil pro film Pianista. Slavné filmové drama bylo oceněno třemi Oscary a řadou dalších filmových cen.

Hluboce jej poznamenala nejen válka, ale také fakt, že otec si posléze našel novou ženu. Ještě jako teenager se našel ve světě filmu a divadla, kde si následně získal celosvětové uznání. Mezi jeho nejznámější filmy patří Hořký měsíc, 48 hodin v Paříži nebo Rosemary má děťátko.

Natáčení filmu Ples upírů ovlivnilo i osobní život slavného režiséra. Herečku Sharon Tate do něj obsadit původně nehodlal, podle něj hrála velmi špatně. Nakonec to udělal a do půvabné blondýnky se k tomu osudově zamiloval.

Tragická smrt i zneužívání

K naplnění lásky v podobě společného potomka nedošlo. Sharon Tate byla v roce 1969 zavražděna sektou Charlese Mansona. Nenarozený syn Richard Paul zemřel spolu se svou matkou. Otřesný čin Romana Polanského zlomil, avšak nezničil geniálního tvůrce. Důkazem byl film Čínská čtvrť s Jackem Nicholsonem.

Úspěšnou kariéru Romana Polanského poznamenalo roku 1978 obvinění ze zneužívání nezletilé dívky. Polanski se u soudu hájil, že styk s dívkou byl z její strany ryze dobrovolný a že navíc nebyla panna. Soudce nicméně neobměkčilo zejména to, že dívce bylo teprve třináct.

Před trestem Roman Polanski nakonec uprchl do Ameriky. V roce 2009 jej dávný hřích dostihl na filmovém festivalu v Curychu, kde byl zatčen. Švýcarsko ale nakonec slavného režiséra odmítlo vydat.