Ranhojič: Lékařské praktiky a postupy ve filmu vás nenechají v klidu

Ranhojič: Lékařské praktiky a postupy ve filmu vás nenechají v klidu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběh filmu vás zavede zpět do 11. století, období středověku. Hlavním hrdinou je malý chlapec Rob, kterému zemře matka. Malý Rob vlivem okolností zůstává u potulného bradýře, který ho zaučuje do jeho řemesla - trhají lidem zuby, usekávají nemocné prsty a prodávají podivné mastičky.

Mladý hoch se seznámí s židem, který mu povídá o škole v Orientu ve městě Isfahán. Rob se touží stát skutečným lékařem, a tak se vydává na cestu za moudrým lékařem Ibn Sina. Během cesty zažívá jedno dobrodružství za druhým. Podaří se mu najít lékaře a stane se studentem jeho školy?

Ibn Sina skutečně existoval, svými poznatky přispěl do mnoha odvětví

Herec Ben Kingsley ztvárnil uznávaného lékaře Ibn Sina. Ve skutečnosti to byl středověký perský učenec, filozof, politik, básník, přírodovědec a lékař. Má za sebou řadu děl o fyzice, matematice, metafyzice a astronomii, ovšem nejvíce přispěl knihami o medicíně a filozofii, konkrétně dílem Kánon medicíny, který vznikl kolem roku 1030.

Čtěte také: Tlumočnice: Proč je snímek v některých zemích zakázaný a komu Nicole Kidman vyfoukla roli?

Černá smrt vs. dýmějový mor

Ačkoliv je příběh filmu i jeho předlohy založen na některých skutečných faktech, najdete v něm i řadu nejasností. Hlavní hrdina se ve filmu musí poprat s morem, tzv. černou smrtí, ovšem film se odehrává v 11. století a morová epidemie svět zasáhla až o několik tisíc let později, konkrétně ve 14. století v letech 1347-1353, což se označuje za konec středověku. Černá smrt byla pravděpodobně jeho zmutovanou a mnohem nebezpečnější verzí plicního moru.

Čtěte také: Proroctví z temnot: Film inspirovaný skutečnými událostmi, které provází mnoho konspiračních teorií

Šedý zákal se operoval už v 5. století

Ve filmu jsou scény, kdy žid operuje šedý zákal bradýři. Mnoho lidí označuje za nesmyslné provádět v 11. století tuto operaci. Jenomže ta byla v té době, a ještě mnohem dříve opravdu možná. Dochovaný spis už z 5. století našeho letopočtu, jehož autor byl Sushrut Samhit, vypovídá o metodách a nástrojích operace šedého zákalu a dalších oftalmologických vadách.