Kde všude se natáčela Pyšná princezna a co dovede květina krále Miroslava? To a mnohem více se dozvíte v našem kvízu

Kde všude se natáčela Pyšná princezna a co dovede květina krále Miroslava? To a mnohem více se dozvíte v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Princezna Krasomila a dobrý král Miroslav si získávají naše srdce už od roku 1952. Prověřte si v našem kvízu, jak velkými fanoušky této vánoční klasiky skutečně jste.

Jak je patrné z jména princezny, Krasomila má nápadníků habaděj, ne každý je však hoden toho, aby jí zavázal střevíček. Odjakživa taková pyšná ale nebyla. Mohou za to rádci, kteří si její výchovu a vlastně i řízení celé země vzali do parády. Kvůli nim se ani lidem v království moc dobře nežije, když si ani u práce nemůžou zazpívat. Změní to až vychytralý král Miroslav, který v převleku zahradníka připomene princezně, jaké to je, když se stará o něco či někoho jiného, ne jen o sebe.

Jedna z prvních celovečerních a stále oblíbených pohádek se točila na těch nejkrásnějších místech ČR. Domovem princezny byl třeba zámek v Hluboké nad Vltavou. Společně pak princezna s králem prchají přes impozantní skalní útvar Panská skála, která je pro změnu na severu Čech.

Věděli jste ale, že pohádka byla poprvé vysílána v televizi až 13 let po jejím dokončení? Možná to má i co do činění s tím, že dobovým kritikům tehdy vadilo, že snímek je pojat příliš kapitalisticky, přestože se v současnosti občas setkáváme s úplně opačným názorem. Kapitalismus či komunismus, nevinné dětské oko toto v pohádce nevnímá. Pyšná princezna má právem své stálé místo v televizním vánočním programu. Vyzkoušejte si, co vše si o této pohádce pamatujete v našem kvízu.

Tak co, můžete se pyšnit jako stoprocentní znalci této kultovní pohádky? Případné nedostatky můžete dopilovat na Štědrý den. V ten má totiž Pyšná princezna již dlouhé roky svůj stálý vysílací čas. Můžete si tak znova povšimnout všech zajímavých lokací, detailů či nových hlášek, kterých je v pohádce nespočet. Bez ohledu na názory kritiků, pohádka má krásné poselství. Pýcha a sobeckost nemá místo v žádné společnosti.

Zdroje článku: