Policejní akademie: Podle kritiků ve filmu Kim Cattrall podala úplně nejlepší herecký výkon v kariéře

Policejní akademie: Podle kritiků ve filmu Kim Cattrall podala úplně nejlepší herecký výkon v kariéře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bláznivá americká komedie z roku 1984 připomíná neskutečnou dobu, kdy se podobné filmy sháněly po známých a přehrávaly doma na videorekordérech, často ve špatné kvalitě. Hlad po amerických filmech byl opravdu velký. Vznikaly tak četné skupiny nadšenců, které dělaly kopie filmů. Ty pak posílaly dál.

Už samotný námět filmu, kdy se delikventi z širokého okolí dostávají na policejní akademii proto, aby se vyhnuli vězení, byl geniální. Střed těchto kriminálníků s hrstkou nadšenců, kteří se rozhodli pro policejní kariéru dobrovolně, vytvořil vtipné až výbušné prostředí, které ještě okořenila různorodá parta policistů, jež měla za úkol z nováčků vychovat policisty. Moc se ale  nehledělo na to, jakým způsobem.

Do zábavné role rošťáka Mahoneyho se hlásil i Bruce Willis, ale neuspěl. Roli dostal Steve Guttenberg. Ten ale použil trochu lsti – na konkurz si vzal otcovu starou policejní košili a nezapomněl se zmínit, že má policistu v rodině. Dokonce i Tom Hanks uvedl, že si chtěl ve filmu zahrát. Bylo mu jedno, jakou roli by dostal, ale bohužel ani on neuspěl.

Kim Cattrall, kterou máme samozřejmě všichni v paměti jako prostopášnou Samantu z populární série Sex ve městě, byla v době natáčení Policejní akademie na začátku své dlouhé herecké kariéry. Přesto dodnes kritici označují film za její nejlepší roli, a i ona sama považuje tuto práci za to nejlepší natáčení, které zažila.

Přesto se samozřejmě našla celá řada kritiků, kteří celkem sedm celovečerních hraných filmů označili za škvár. Navzdory tomu tři první filmy vydělaly téměř 600 milionů dolarů, což rozhodně svědčí o oblibě žánru. Steve Guttenberg se díky obsazení ve čtyřech filmech stal hvězdou. Kim Cattrall a Sharon Stone si v kariéře rovněž polepšily.

Nápad na první film dostal producent Paul Maslansky náhodou, když natáčel film o astronautech v San Francisku a viděl přijíždět autobus plný policejních kadetů. Z autobusu se vyhrnula hodně pestrá skupina lidí různých ras i různého věku, a tak mu to nedalo a zeptal se přihlížejícího seržanta, co je to za lidi. Ten mu vysvětlil, že je ve městě málo policistů, a tak dostali pokyn vzít úplně všechny zájemce, kteří slyšeli na výhody policejní práce (kariérní postup, pravidelný příjem, jistá práce). Zájemce mohli samozřejmě v průběhu studia vyhodit, pokud neukázali dostatek snahy, ale jinak vůbec nezáleželo na věku, pohlaví nebo vzdělání.

V USA filmy dlouhodobě propagoval Bill Clinton, který je označil za své nejoblíbenější komedie.

Tuto veselou filmovou chuťovku vysílá 23. 7. po obědě TV Nova.

Zdroje článku: