Všichni si ho budeme pamatovat jako šoféra náklaďáku Pávka. Za pár dní to bude pět let, co zemřel Marian Labuda

Všichni si ho budeme pamatovat jako šoféra náklaďáku Pávka. Za pár dní to bude pět let, co zemřel Marian Labuda
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V těchto dnech si můžeme v populární komedii Vesničko má, středisková připomenout jednoho z nejvíce obsazovaných slovenských herců, který se dokázal velice dobře v české kinematografii zabydlet. Marian Labuda byl sice malého vzrůstu, ale to mu nijak nebránilo se prosadit ve světě filmu i na divadelních prknech.

A z více než dvou stovek filmových rolí je právě vedlejší role nerudného šoféra Pávka nezapomenutelná. Neměl to s Otíkem jednoduché, ale nakonec se v něm přece jen hnulo svědomí a pro ušatého závozníka si do Prahy dojel. Když Otík zjistil, že nemusí jezdit s Turkem, rád se vrátil.

Před kameru se Marian Labuda poprvé postavil už v šedesátých letech, kdy mu dal jako hereckému zelenáči příležitost režisér Peter Solan v psychologickém snímku Kým sa skončí táto noc. Českým divákům se představil v roce 1980 v komedii Buldoci a třešně, kde si v režii Juraje Herze zahrál drsného mafiána Dona Carmella.

Poté, co zazářil v polovině osmdesátých let pod Menzlovým režijním vedením v roli Pávka, dostal celou řadu dalších nabídek. Za zmínku stojí komedie Andělské oči, pohádka Lotrando a Zubejda nebo v další Menzlův snímek Obsluhoval jsem anglického krále. Určitě si ho vybavíte i jako starostlivého otce v seriálu Vyprávěj.

Kromě českých filmařů spolupracoval i s tvůrci z Maďarska, Německa a Rakouska. Doslova zářil v komediích, ale nikdy mu nebylo dopřáno hrát velké milovníky. To bylo dáno hlavně jeho postavou. Herec tvrdil, že do deseti let byl štíhlý jako proutek a kila začal nabírat až po léčbě revmatické horečky. Kvůli nemoci mu také lékaři zakázali pohyb. V dospělosti ještě onemocněl cukrovkou a ve stáří ho zlobilo srdce.

Velice úspěšný byl i v divadelní tvorbě, a dokonce hostoval i v Čechách. Často tak jezdil dlouhé cesty a v roce 2005 ho potkala za volantem tragická událost. Na dálnici srazil dvě ženy, které stály po nehodě u středových svodidel. Obě zahynuly a Labudu čekal soud. Byl odsouzen k podmíněnému desetiměsíčnímu trestu se zkušební dobou 30 měsíců. Soud mu také zakázal 2,5 roku řídit motorová vozidla.

V roce 2014 oznámil, že s herectvím končí. Nebylo to úplně snadné rozhodnutí, ale zdravotní obtíže už mu znemožňovaly dohrát celé divadelní představení nebo cestovat.

5. ledna 2018 usedl v garáži do auta a ztratil vědomí. Přivolaní záchranáři ho oživovali, ale už se neprobral. Bylo mu 73 let.

Zdroje článku: