Přání Robina Williamse: Počin, který vysvětlí pravé důvody úmrtí hereckého génia

Přání Robina Williamse: Počin, který vysvětlí pravé důvody úmrtí hereckého génia
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Susan Schneider Williams sledovala souboj svého muže s nediagnostikovanou demencí s Lewyho tělísky do doby, než v roce 2014 spáchal sebevraždu. Film a nejspíše i poslední přírůstek do bohaté filmografie Robina Williamse se snaží učit publikum o zákeřné nemoci a nechat upadnout do zapomnění ostatní důvody k sebevraždě.

Poté, co Robin Williams, nesmírně milovaná a zdánlivě zdravá hollywoodská hvězda, ukončil svůj život v srpnu roku 2014 ve věku 63 let, se objevila spousta teorií s důvody k sebevraždě. Někteří dávali vinu depresi, jiní že podlehl starým závislostem. Pravda byla ale jinde.

Robin Williams, komediální génius a brilantní dramatický herec se objevil v mnoha velkých snímcích a téměř vždy dokázal člověka uchvátit svých nadáním. Mohli jsme ho zahlédnout jako hlavní postavu ve snímcích Dobré ráno, Vietname; Král rybář; Táta v sukni; Dobrý Will Hunting a v dalších. Jeho spolupracovníci o něm tvrdili, že nikdo nemyslel na placu tak rychle. Že nikdy nedělal to samé dvakrát. A že práce s ním byla vždy zábavná. Jeho smrt proto byla šokující. A způsob, kterým odešel, pro mnohé nepochopitelný.

Čtěte také: Robin Williams: Co stálo za smutným koncem legendárního komika

Robin věděl, co se s ním děje. V dokumentu z roku 2018 Robin Williams: Mysl na dlani je slyšet rozhovor, ve kterém je dotázán, zda se pere s nějakými životními strachy. Odpovídá s jistou a klidnou tváří, ve které se odráží silné vědomí nastávajícího faktu. Tehdy Williams odpověděl: „Myslím, že se bojím toho, že se mé vědomí změní ve skálu. Že nebudu jen tupý, ale také nebudu schopný zářit.“ Teprve po pitvě bylo zjištěno, jak moc se jeho nejhorší obavy vyplnily. Pitva zjistila, že trpěl těžkou demencí s Lewyho tělísky.

Lewyho tělíska jsou abnormální shluky bílkovin shromážděné v mozkových buňkách. U pacientů dochází z neznámých příčin k výraznému úbytku mozkových buněk. Tento úbytek je provázen úzkostmi, ztrátou paměti, nespavostí, halucinacemi společně s běžnými příznaky pacientů trpícími Parkinsonovou chorobou.

Čtěte také: Pětice nejbláznivějších komedií všech dob. U těchto filmů se budete válet smíchy

Ve chvíli, kdy se vdova po Robinu Williamsovi dozvěděla o této diagnóze, si dala za cíl napravit mylná tvrzení o smrti svého manžela. Rozhodla se vzdělávat a předávat vědomosti. „Sama jsem nejdříve neměla ani tušení, co to jsou Lewyho tělíska. Že něco proniklo do všech částí mozku mého manžela mě nepřekvapilo. Dávalo to perfektní smysl.“ Nejdříve padl nápad o natočení čistě vědeckého filmu, ale následoval kompromis. Vznikl dokument Robin´s Wish (Robinovo přání), který vyšel v roce 2020.

Problémy s depresí a alkoholismem, které vyvstaly na povrch před smrtí herce, byly možná jen projevem zákeřné nemoci. Po jeho smrti byli samotní doktoři překvapeni, do jaké míry byla Lewyho tělíska shromážděna v hercově mozku. Někteří se nechali slyšet, že se jednalo o nejhorší případ, který zatím viděli.

Čtěte také: Zneklidňující informace, které provází úmrtí některých celebrit

Doufejme, že se česká verze dokumentu dostane brzy i k českému divákovi. Vzpomeňme na herce, který nás tolik let udivoval svými výkony.