V našem kvízu zjistíte, jak jste na tom se znalostmi Krkonošských pohádek

V našem kvízu zjistíte, jak jste na tom se znalostmi Krkonošských pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Již padesát let lze na televizních obrazovkách sledovat jeden z populárních večerníčků. Krkonošské pohádky jsou první a také jedinou hranou večerníčkovou pohádkou. Víte o příbězích Krakonoše skutečně vše?

Lásku si ve Večerníčku vyzná Maciuchová se Satoranským

Hlavních rolí je v populárním večerníčku hned několik. Oblíbenou je například hodná a trpělivá Anče v podání Hany Maciuchové. Ta byla ve svém mládí hojně obsazována nejen do komediálních rolí, ale také právě do pohádek. Zahrála si nespočet krásných princezen i muži opěvovaných žen. Také její milý Kuba se v reálném životě mohl pyšnit nespočtem oblíbených rolí. Herec Jaroslav Satoranský svého času hojně vystupoval jak na televizních obrazovkách, tak i na divadelních prknech.

Krakonoše původně vymyslela Marie Kubátová

Krkonošské pohádky jsou, podle oficiálních titulků, dílem dvou žen. A sice Zdenky Podhrázské a Marie Kubátové. Ve skutečnosti je však jejich autorkou spisovatelka Božena Šimková. Tím, kdo ale jako vůbec první přišel s postavou Trautenberka, je Marie Kubátová. První a také jediný hraný český Večerníček diváky zaujal natolik, že se o několik let později dočkal pokračování. Kromě dvaceti krátkých Večerníčků si tak můžeme přečíst i knihu Anče a Kuba mají Kubíčka.

Bez bonzačky by Krakonoš neměl všechny informace

Krkonošské pohádky jsou neodmyslitelně spjaty nejenom s Krakonošem, ale také s jeho sojkou přezdívanou bonzačka, která je hlavním donašečem novinek a zpráv Krakonošovi. Ten se tak může starat o pořádek ve svém revíru. V našem kvízu si můžete vyzkoušet, jak tento revír znáte i vy.

 

Zdroje článku: