Jaké tajemství skrývá sopka Katla. Mají se lidé obávat o budoucnost?

Jaké tajemství skrývá sopka Katla. Mají se lidé obávat o budoucnost?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
17. června debutoval na Netflixu nový a velmi očekávaný televizní sci-fi seriál Katla, který je k dispozici ve streamování pro publikum starší 14 let. Projekt pochází z Islandu a slibuje podívanou plnou tajemství z nezvyklého prostředí s neokoukanými hereckými tvářemi.

Žánrem je hodně syrový a ponurý sci-fi příběh a počet epizod je u této první sezóny omezen na osm. Název představuje aktivní subglaciální (skrytou pod ledovcem) sopku, která přiměla mnoho obyvatel nedalekého města Vik opustit své domovy. Existují však lidé, kteří se rozhodli zůstat, aby pomohli komunitě.

Zdroj: Autor: TTstudio / Shutterstock

Erupce má několik důsledků. Nejde jen o znečištěné ovzduší, které způsobil popel. Lidé se budou muset také vypořádat s roztavením ledovce, které přinese na světlo věci, které již dlouho zůstaly pohřbeny. Na to všechno se můžete těšit v první originální sérii islandského původu, kterou Netflix přinesl.

Jedno z poselství seriálu je:

„Příroda nám připomíná, jak jsme malí." A jak všechno, co máme, záleží jen na ní.“

Seriál Katla režíruje a produkuje islandský Baltasar Kormakur. Spolu s ním pracoval na scénáři také Sigurjon Kjartansson.

V seriálu účinkují islandští herci, dobře známí ve své domovině. Dostali tak možnost zaujmout i diváky z jiných zemí.

Hodně ponuré prostředí plné tajemství

Celý děj se točí kolem erupce sopky Katla, která vybuchuje jednou za každých 80 let od 9. století. Město Vik se v důsledku událostí připravilo k evakuaci. Někteří občané zůstali pozadu a odmítli opustit oblast, přestože vzduch se stal téměř nedýchatelným. Grima se rozhodla zůstat v naději, že najde svou sestru Asu, mladou dívku, která během erupce zmizela. Kvůli dívce se zdržel v místě i její otec. Mezi další lidi patří lékař z místní nemocnice, pracovník bezpečnostní firmy, geolog Darri a několik dalších.

Každý je šokovaný, když se ze sopečných mlh vynoří žena. Je pokryta bahnem a popelem a jmenuje se Gunhild. Není to nové jméno. Je to ve skutečnosti jméno mladé pokojské z hotelu ve městě, která byla před 20 lety ztracena. Její tvář se vůbec nezměnila. Po ní se objevilo dítě, které zemřelo před třemi lety, a přibývají další lidé. Tyto události u hrstky posledních obyvatel ve městě vyvolávají paniku.

Záhadný návrat ztracených a oplakaných lidí oživuje dávné neshody v rodinách, do kterých patří. Napětí a potlačované pocity se probouzí po letech a vynášejí na světlo i zapomenutá tajemství. Přítomní lidé se dělí na skupiny. Jedni si událost vysvětlují prostřednictvím náboženství, jiní jsou spíše zastánci pravěkých mýtů. Pak jsou lidé, kteří si myslí, že jde o podstrčené „náhradníky“ s určitým posláním.

Existuje však vědec, který se pokouší provést výzkum s cílem získat konkrétní vysvětlení a vyvrátit tak smyšlené teorie. A k tomu se objeví něco znepokojujícího a ohromujícího.

Zdroj: