Trocha fantazie v předvelikonočním čase: Český film Prezidentka je sice klišé, ale je i plný romantické pohody

Trocha fantazie v předvelikonočním čase: Český film Prezidentka je sice klišé, ale je i plný romantické pohody
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nejde o akční film, jenž by byl plný adrenalinu a zásadních rozhodnutí v důležité službě státu. Rudolf Havlík, který stojí za scénářem i režií filmu, vsadil na oddechový film, který zaujme spíše ženské publikum. V kinech se snímek moc neohřál, ale pro poklidné posezení před smrští velikonočních pohádek neurazí.

Kateřina Čechová (Aňa Geislerová) je rozvedená matka dospělé dcery Agáty a už řadu let se úspěšně pohybuje v politice, kde si dokázala získat respekt i své příznivce. Jejím dalším vysněným cílem je post prezidentky republiky, což není v zemi, kde nikdy prezidentka nebyla, úplně snadné. Kolegové jí moc šanci nedávali, ale voliči chtěli změnu a dali to jasně najevo.

Kateřina kandiduje a vyhrává. Stává se tak historicky první ženou, která usedne ve funkci prezidentky České republiky. Strašně se na svůj úřad těší a upřímně doufá, že bude pro republiku užitečná. Po roce v úřadě se však cítí již poněkud unavená a také velmi osamělá. Je bez partnera a dcera Agáta studuje na prestižní škole v Londýně.

Hradní protokol ji svazuje a brání v tom, aby žila jako normální lidé. Prezidentka se jednoho dne vzbouří a v přestrojení tajně opustí brány hradu, aby měla chvilku jen pro sebe a mohla se pořádně nadechnout. Chce zase prožít alespoň chvíli bez neustálé přítomnosti osobních strážců. Toulá se sama potemnělou Prahou, ale pak narazí na pootevřenou bránu do romantické zahrady, plné krásných rostlin a soch.

Za oknem spatří zajímavého muže (Ondřej Vetchý), který se věnuje opravě sochy. Kateřina zavrávorá a upadne do jezírka. Přitom rozbije jednu sochu. Uteče a zbyde po ní jen bota. Druhý den se na místo vypraví znovu, aby se omluvila a zaplatila škodu. Sochař Petr rozbitou sochu nebere nijak tragicky. Ještě toho večera na Kateřinu narazí znovu, když venčí svého psa. Oba cítí, že jsou zvědaví se poznat, a on ji nakonec pozve na procházku. Maskovaná prezidentka souhlasí.

Petr zatím nemá nejmenší tušení o tom, s kým se to právě seznámil, a to je pro Kateřinu velmi osvobozující. Už si ani nevzpomíná, jaké to je, jen tak se s někým procházet a nebýt u toho sledována. Velmi často za ním pak po večerech utíká a její společník se neptá proč. Ví jen, že Kateřina je okouzlující, chytrá a vtipná žena, která má zřejmě dobrý důvod, proč mu toho o sobě neříká více. Věří, že když si získá její důvěru, otevře se mu a on ji rád vyslechne.

Jejich společné romantické chvíle jim toho mnoho dávají a oba se do sebe zamilují. Jenže Kateřina je až moc bezstarostná a neopatrná. Jednoho dne ji v hospodě pozná šéfka její osobní stráže – Kateřina má průšvih. Je jí jasné, že s výlety je konec, stejně jako s tím vzácným pocitem, že je na chvíli zase svobodná a normální.

Ze vztahu zůstávají oběma krásné vzpomínky, ale mrzí je, že to tak dopadlo. Po několika měsících se náhodou znovu setkávají a uvědomí si, že i když svou práci Kateřina miluje a chce ji dělat, i oni dva mají právo na lásku. Rozhodnou se proto, že si to právo vybojují.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Prima,
  • autorský článek