Jiřina Bohdalová boří mýty o starších herečkách, pro které už nejsou role

Jiřina Bohdalová boří mýty o starších herečkách, pro které už nejsou role
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jedna z nejslavnějších hereckých hvězd opět natáčí film pro Českou televizi. Film s názvem Svatá přímo pro Jiřinu Bohdalovou napsal Marek Epstein. Herečka tak dostala k devadesátým narozeninám netradiční dárek.

A zatímco řada herců už si na role netroufá po sedmdesátce, vypadá to, že pro oblíbenou hvězdu mnoha slavných filmů věk není problém. Režie snímku se ujal Jiří Strach a příběh popisuje jako něžný, citlivý a lidský. Bohdalová hraje starou ženu, která prožila kus života v nápravně-výchovném táboře stalinistického Sovětského svazu. O vesvých životních zážitcích píše knihy a o hrůzách totality přednáší na školách.

Příběh je to nadčasový, protože se dotýká něčeho, s čím se potkáváme každý den. A sice pravdy a lži. Jaká lež je zlá a jaká lež je užitečná? Je pravda opakem lži? A existuje vůbec nějaká lež, která by se vám nevymstila?,

pokládá si otázky kreativní producent Jaroslav Sedláček.

Scenárista Marek Epstein k ději filmu doplňuje: 

Svoboda je nekončící cesta! To je životní poselství hlavní hrdinky. V jejím případě mohlo vše zůstat zalité sluncem, kdyby se jedna zvědavá novinářka nezačala zajímat o drobné nesrovnalosti v jejích knihách a vyprávění. Kdyby se ta malá trhlinka nezačala párat na černou díru. V nastalé temnotě se pak musí každý rozhodnout, kým byl a kým je nyní.

Nejde o první spolupráci Marka Epsteina, Jiřího Stracha a Jiřiny Bohdalové. Před čtyřmi lety natočili pro televizi snímek Klec, který měl u diváků výborný ohlas.

Jiřina Bohdalová a Jiří Strach
Jiřina Bohdalová a Jiří Strach | Zdroj: © Česká televize

Sama herečka popisuje scénář jako hluboký a lidský, a především poukazuje na to, že je tam opravdu co hrát. Přiznává, že i po tolika letech ji taková práce moc baví, a navíc si v komunistickém kriminále pobyl její otec, kterého jezdila navštěvovat. I proto je toho názoru, že by takové filmy měly stále vznikat a hrůzy komunismu připomínat, aby se už nikdy nevrátily.

Jak to vypadá, režisér Jiří Strach má Jiřinu Bohdalovou jako svou oblíbenou herečku. Obsadil ji třeba do filmu Vrásky z lásky, Šťastný smolař nebo Anděl Páně 2.

Točit s takřka třiadevadesátiletou dámou v hlavní roli je něco neuvěřitelného. Musíme si uvědomit, že Jiřina hrála poprvé ve filmu ve svých pěti letech, tedy v roce 1937. To znamená, že se tu dotýkáme herecké kariéry, která je zralá na Guinnessovu knihu rekordů, protože k dnešku trvá bezmála osmaosmdesát let. To je něco ojedinělého,

skládá poklonu oceňované komediální i dramatické filmové a divadelní herečce Jiří Strach.

Lenka Vlasáková
Lenka Vlasáková | Zdroj: © Česká televize

Po boku Jiřiny Bohdalové se v připravovaném snímku dále objeví Lenka Vlasáková coby dcera hlavní představitelky a Pavla Beretová v roli neodbytné novinářky. Natáčení filmu s prozatímním názvem Svatá potrvá do začátku září, ve vysílání České televize se objeví příští rok.

Zdroje článku:
  • Press kit ČT,
  • Autorský text