Parta hic: Bizarní komedie, která ani neschovává dobovou propagandu

Parta hic: Bizarní komedie, která ani neschovává dobovou propagandu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I přes neskrývanou propagandu hornictví, které představovalo pilíř národního hospodářství v dobách minulých, je komedie z roku 1976 nenáročným a humorně laděným snímkem s celou řadou známých herců.

Nepříliš vzorná partička horníků, kteří se řídí heslem „parta hic – práce nic“, se nechá přemluvit k experimentu pohledné závodní lékařky Aleny Váňové. Jejich jediným závazkem je pravidelné pití mléka, čímž ovšem značně utrpí jejich pověst drsných mužů.

Blahodárné účinky mléka mají působit jako přirozená prevence proti hornické nemoci z povolání, silikóze, a Váňová byla ochotná zdolat všechny překážky, aby svůj experiment prosadila.

Pod komedií je podepsaný Hynek Bočan, který po dlouhém zákazu točit pro Barrandov, a to kvůli svým politickým postojům, dostal šanci vrátit se do hry realizací tohoto snímku. Neměl moc na vybranou. Po pěti letech zákazu mu bylo řečeno, že už by také nemusel točit vůbec.

S nadhledem brali námět filmu i herci, a tak se zde objevil třeba Vladimír Menšík, Josef Kemr, Jan Skopeček, Josef Dvořák, Ivan Vyskočil, Jiří Krampol nebo Petr Nárožný. Malé cameo si zahrál Karel Gott, který dostal za úkol nazpívat pro horníky píseň Vůně mléka. Nabídku přijal rád, protože herecké prostředí ho přitahovalo.

Josef Dvořák, Regina Rázlová
Josef Dvořák, Regina Rázlová | Zdroj: Filmové studio Barrandov / FTV Prima

Ráznou lékařku ztvárnila Regina Rázlová, která v té době měla nálepku protekční herečky, která je obsazovaná jen kvůli politické angažovanosti otce. I do tohoto filmu byla dosazená a režisér s tím nic nezmohl. Během natáčení herečku vůbec nešetřil a velice často se spolu hádali. Původně se uvažovalo o Ivě Janžurové a režisér chtěl obsadit Jaroslavu Obermaierovou.

Zajímavosti o filmu

Vladimír Menšík natáčel v dole pod dozorem lékaře a kvůli astmatu se přemisťoval pomocí důlního vozíku.

Ve filmu měl hrát i Jiří Hrzán, ale těsně před natáčením opět někam lezl a zranil se, a tak jeho roli převzal Ivan Vyskočil.

Přestože se točilo hodně v Ostravě a na dole Schoeller v Libušíně, většina herců byla z Prahy a na natáčení létali letadlem, aby stíhali i další závazky.

Režisér Bočan vzpomínal, že část herců bydlela během natáčení na hotelu v Ostravě a na večírcích byla taková zábava, že ho mrzelo, že netočí film tam.

Jiří Krampol se později o natáčení vyjádřil s kapkou studu, protože ze scénáře nebyl nadšený. Uvedl, že nebylo v té době lehké odmítnout takovou roli, protože by se klidně mohlo stát, že by si na další nabídku pár let počkal. Ani Petr Nárožný z nabídky nebyl moc nadšený, ale časem se filmu spíš zasmáli.

Jiří Kemr zase řešil jednu scénu, kdy měla jít parta nahých mužů do sprch. Jako silně věřící s tím měl problém a ukazovat se nechtěl. Vážně uvažoval, že kvůli tomu roli odmítne.

Herecké obsazení přilákalo do kin přes milion diváků a film se dobře prodával i v dalších zemích východního bloku.

K vidění 8. června 20:00 na Prima Max.

Zdroje článku:
  • NFA,
  • Press kit FTV Prima,
  • autorský text