Poklad na Stříbrném jezeře: Filmová premiéra v roce 1962 nadchla celou Evropu a zrodila dvě filmové legendy

Poklad na Stříbrném jezeře: Filmová premiéra v roce 1962 nadchla celou Evropu a zrodila dvě filmové legendy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Producentem filmu Poklad na Stříbrném jezeře byl Horst Wendlandt, o kterém se s nadsázkou tvrdilo, že má zlatý nos a dokáže naprosto spolehlivě zavětřit dobré filmové příležitosti. Za sebou měl už pár kasovních trháků a u románů Karla Maye o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi zavětřil velký potenciál.

Prvním natočeným filmem dle předlohy Karla Maye byl Poklad na Stříbrném jezeře, i když chronologicky jde o třetí film. Byl vytvořen z několika příběhů z Divokého západu a s věrností scénáře ke knihám si producent moc hlavu nelámal. Potřeboval energický příběh, který se bude líbit mladé generaci. S rozpočtem 3,5 milionu německých marek to byl dosud nejdražší německý poválečný film.

Pro roli Old Shatterhanda si Wendlandt hned vybral Američana Lexe Barkera a nabídl mu honorář 120 000 marek. S obsazením Vinnetoua to bylo složitější, dlouho se žádný kandidát neosvědčil. Až na závěrečném plese Berlinale objevil u stolu Pierra Brice. Horst Wendlandt zíral ke stolu herce tak intenzivně, až si to mladý muž špatně vyložil a myslel si, že jeho zájem vzbudila přítelkyně, která tam byla s ním. Byl z toho hodně podrážděný, žárlil a moc nechybělo k tomu, aby se na neznámého muže vrhl.

Nastalo velmi dlouhé vyjednávání, než se Francouz Pierre Brice nechal k natáčení přemluvit. Jeho honorář byl 40 000 marek.

u vodopádu
u vodopádu | Zdroj: Constantin Film / © Česká televize

Kus popularity si utrhl i Götz George, který hraje mladého Freda Engela, který loví vrahy svého otce. A vše se točí kolem dvou polovin mapy pokladu. Gangsteři chtějí získat druhou polovinu mapy od Freda. Nevyhýbají se ničemu a jdou si za svým cílem. Naštěstí má Fred po svém boku dva skvělé bojovníky: Old Shatterhanda a jeho pokrevního bratra Vinnetoua. Poklad, a s ním i padouch, nenávratně padají do hlubin jeskyně. Fred Engel díky svým přátelům unikne jisté smrti.

Premiéra 12. prosince 1962 ve Stuttgartu byla triumfální. Nával byl tak obrovský, že Pierre Brice musel uniknout ze sálu ve vypůjčené policejní uniformě. S příjmy z pokladen 6,4 milionů německých marek se „Der Schatz im Silbersee“ stal v roce 1962 nejúspěšnějším filmem v Německu.

Místa natáčení dodávají filmu velmi specifický nádech Divokého západu. Většina míst patří do nádherné přírody Chorvatska. Některé z velkolepých záběrů krajiny byly natočeny v chorvatském národním parku Plitvická jezera.

Jezero Kaluđerovac se stalo známým „Stříbrným jezerem“. Je zde také jeskyně pokladů. Interiér tak, jak jej vidíme ve filmu, byl však natočen ve studiu. Fanoušci Karla Maye by si také měli pamatovat závěrečnou scénu, ve které má být oběšen Fred (Götz George). Kulisou této dramatické akce byl vodopád na jezeře Galovac. Farma Butler byla postavena nedaleko města Rijeka v Chorvatsku, přesněji v údolí Grobnik. Kulisy města Tulsa byly postaveny v kaňonu Paklenica. Nacházel se tam i tábor El Doro. Ve filmu je také řeka, a to řeka Zrmanja, která se nachází na jihu země.

Zajímavosti

  • Natáčení začalo 6. srpna 1962 a skončilo 1. října 1962.
  • Indiány ztvárnili obyvatelé z okolních vesnic.
  • Jednalo se o vůbec první film oceněný „Zlatým plátnem“ za více než 3 miliony zhlédnutí za 12 měsíců. Slavnostní předání cen bylo 22. ledna 1964 v Mnichově.
  • Film obdržel také částku 200 000 DM jako filmovou cenu od Spolkového ministerstva vnitra.
  • Během bylo použito 3000 komparzistů a 2500 koní.
Zdroje článku: