Jeden z nejslavnějších hereckých párů si připomeneme v seriálu Náves

Jeden z nejslavnějších hereckých párů si připomeneme v seriálu Náves
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Libuše Šafránková a Josef Abrhám spolu prožili krásných 45 let v manželství. Ona byla vždy považovaná za křehkou a něžnou Popelku, ale dokázala zahrát i nevěrné manželky, rozverné přítelkyně či emancipované ženy. Abrhám byl vnímám jako noblesní muž, který vytvořil celou řadu filmových i seriálových rolí.

Jejich pevné manželství jim lidé přáli, ale i trošku záviděli. Oba spojovala láska k rodině a k divadlu. A zatímco Josef Abrhám s časem získával image zralého a moudrého muže, smích a úsměv dlouhá léta Libuši Šafránkové umožňoval hrát i o generaci mladší ženy. O velké lásce vypovídá i to, že po úmrtí Šafránkové (68) se její manžel (82) utrápil. I přes péči rodiny ztratil zájem o život a za necelý rok spěchal do hereckého nebe za svou životní láskou.

Šafránková a Abrhám
Šafránková a Abrhám | Zdroj: Alan Pajer / © Česká televize

Jedna z nejoblíbenějších českých hereček se narodila ve Šlapanicích u Brna a už od dětství bylo jasné, že má talentu na rozdávání. Kreslila, měla ráda hudbu a od školy navštěvovala dramatický kroužek, který ji nasměroval na konzervatoř.

Když se objevila v roce 1971 v roli Barunky v Babičce, všechny matky a babičky jihly a přály si takovou dceru a vnučku. Za dva roky, kdy už vyspěla, nahradila těhotnou Janu Preissovou v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Od toho okamžiku věděla celá země, kdo je ta sympatická, sotva dvacetiletá brunetka se zvonivým hlasem a neodolatelným úsměvem.

I přes něžný vzhled divákům často předváděla svůj komediální talent a filmy jako Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Vrchní, prchni! (1981) nebo Vesničko má středisková (1985) se nikdy divákům neomrzí.

S popularitou přišla i větší potřeba si chránit soukromí, a tak se jí podařilo utajit před svými fanoušky vážnou nemoc. Teprve když nad rakovinou plic zvítězila (2014), oznámila důvod svého ukončení kariéry a věnovala se už jen rodině. K velkému smutku celého národa si však „Popelka“ poklidného stáří moc neužila a zemřela v létě 2021.

I Josef Abrhám pocházel z Moravy. Narodil se ve Zlíně, po rodičích byl zapáleným ochotníkem, ale trochu ho lákalo stát se evangelickým farářem po vzoru dědečka. Nakonec herectví přece jen zvítězilo. Dlouhá léta byl pro všechny doktor Blažej, což byla jeho hodně velká a populární role v seriálu Nemocnice na kraji města. Přestože působil vážným a seriózním dojmem, i on ukázal, že mu humor není cizí. Objevil se třeba v komediích Marečku, podejte mi pero! a Kulový blesk. Se svou ženou se potkal v komedii Svatební cesta do Jiljí nebo v kultovním snímku Vrchní, prchni!.

Herci se potkali během divadelního angažmá v Činoherním klubu a představitelka něžných princezen měla hned jasno. Věděla, koho si vezme. Nevadilo jí, že Abrhám byl výrazně starší a také nebyl v době, kdy spolu začali randit, volný. Se zpěvačkou Naďou Urbánkovou to vypadalo dokonce na svatbu, než se herec beznadějně zamiloval do Šafránkové. Chvíli dokonce udržoval paralelně oba vztahy, ale jediná Urbánková to nevěděla. Doslechla se to až u své kadeřnice a se zradou se dlouho neuměla smířit.

Pětačtyřicet let v manželství však bylo dost jasným důkazem toho, že Libuše Šafránková a Josef Abrhám k sobě patřili.

Seriál Náves je každý týden na obrazovkách ČT1, na další epizodu se můžete podívat 21. dubna v podvečer.

Zdroje článku: