Dým bramborové natě: Rudolf Hrušínský si zkusil roli venkovského doktora ještě před kochajícím se doktorem ze známé komedie

Dým bramborové natě: Rudolf Hrušínský si zkusil roli venkovského doktora ještě před kochajícím se doktorem ze známé komedie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V režii Františka Vláčila dostala filmovou podobu kniha Bohumila Říhy a díky výborné spolupráci Vláčila a scenáristy Václava Nývlta vznikl poněkud opomíjený, přesto velice dobrý filmový příběh doktora Meluzína.

V období roku 1976 nebyl Rudolf Hrušínský tehdejšími orgány rozhodujícími o obsazení oblíbený a byl takzvaně politicky nepohodlný. Vláčil si ho dokázal i přesto do filmu prosadit. Měl za sebou velice ceněné snímky jako Markéta Lazarová nebo Údolí včel, a tak byl ve světě filmu autoritou. Hlavní dramaturg Ludvík Toman však nařídil, že musí Hrušínský dělat kamerové zkoušky, což bylo pro jednoho z nejzkušenějších herců dost ponižující.

MUDr. Meluzín býval velice ceněným lékařem, ale poté, co se jeho žena rozhodla k emigraci, se mu obrátil život vzhůru nohama. Rozhodl se odejít na venkov, do kraje, který mu připomíná dětství, a tam působit jako obvodní lékař.

Místní z něj z počátku nejsou nadšení, je na ně totiž moc chytrý, důsledný a zdá se jim podezřelý, když se svými znalostmi dělá na obvodě. Vesničané však brzy zjišťují, že znalosti nejsou jedinou silnou zbraní, kterou doktor má, ale že je to především lidský přístup, který k pacientům zaujímá.

Věra Galatíková ve filmu, zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Meluzín dostává k bydlení pokoj v budově zdravotního střediska a stává se sousedy manželů Kodetových. V roli učitelky Pavly Kodetové se představila Věra Galatíková, která už také pomalu upadá v zapomnění.

Pavla a její muž nemohou mít děti a Kodet svaluje vinu na ženu. Ta je však zdravá, jak ukáže vyšetření, a její muž Petr neunese představu, že je neplodný, a od manželky odchází. A na polorozpadlém statku žije mladá těhotná žena, která dítě nechce….

Herec Rudolf Hrušínský se touto rolí vrátil po pěti letech, kdy byl z filmových rolí zákazem odstaven, k práci, kde byl mistrem a kterou miloval. Naposled se před zákazem objevil ve filmu Oáza. Po dramatu Dým bramborové natě se pomalu znovu vrátil před kameru a hned další rok točil komedii Adéla ještě nevečeřela nebo krimi Sázka na třináctku. A další rok zazářil v komedii Kulový blesk.

K vidění na ČT2 4. 9. 2022 v 9:05 nebo v iVysílání.

Zdroje článku: