KVÍZ: Film Vesničko má středisková boduje při každé repríze. Z kvízu poznáte, jak zabodujete vy v jeho znalostech

KVÍZ: Film Vesničko má středisková boduje při každé repríze. Z kvízu poznáte, jak zabodujete vy v jeho znalostech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zdařilý filmový snímek, který vznikl bez velkého plánování, byl nominován na Oscara a v Montrealu na Mezinárodním filmovém festivalu získal v roce 1986 rovnou dvě ocenění.

Hlavní poctou pro film je ovšem jeho divácká oblíbenost. Film Vesničko má středisková je dílem, které dokázalo oslovit všechny diváky, ať už žili na zmíněné vsi, anebo ve městě. Hlášky z filmu zlidověly, vtipné scény se nesmazatelně vryly do pamětí diváků. Harmonie scénáře Zdeňka Svěráka s dokonalou režií Jiřího Menzela daly vzniknout unikátnímu dílu. Přidáme-li obsazení jednotlivých rolí, ať už jde o představitele mentálně zaostalého závozníka Otíka, nebo jeho trpělivého a lidského šéfa Pávka, v podání úžasného Mariána Labudy, kterému nakonec bouchnou saze a zatouží se prostoduchého závozníka zbavit, stoicky klidného a rozšafného doktora a dalších postav, je jasné, že tak vznikla komedie, která doslova hladí po duši a neokouká se ani po mnoha reprízách. Pro Otíka tvůrci našli jeho představitele až v Maďarsku. Pozici měl tím pádem trochu ulehčenou a nechápavý výraz byl zčásti způsobený naprostou jazykovou bariérou. Text, který mu byl určen, se musel neskutečně šrotit, jinak česky neuměl ani slovo. Navíc se sám vybavil úžasnou zubní protézou, která jeho přihlouplý výraz dovedla k dokonalosti.

Kromě všech vtipných situací a scén je ukázkou jemného českého humoru i ztvárnění nesourodé dvojice, kdy se hubený dlouhán snaží ladit krok s malým kulatým šéfem při cestě na směny. Řidič Pávek kráčí s důležitostí ředitele, přičemž vedle něj poskakuje dlouhán Otík Rákosník s přiblblým, ale nadšeným výrazem.

Kolikrát jste vy zhlédli tento herecký koncert a jak moc se vám vryly pod kůži jednotlivé scény? Nebo jste se dokonce o seriál zajímali hlouběji a zjistili si i něco o jeho zrodu?

Zkuste prověřit své znalosti v našem malém kvízu.

Zdroje článku: