Nemocnice na kraji města: Josef Abrhám a jeho rozporuplná role Arnošta Blažeje

Nemocnice na kraji města: Josef Abrhám a jeho rozporuplná role Arnošta Blažeje
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jen málokterá role v seriálu byla tak rozdílně vnímaná diváky, jako tomu bylo u postavy mladého a ambiciózního lékaře Arnošta Blažeje. Ten si v práci šel tvrdě za svým, podváděl manželku a svedl mladou sestřičku, která se do něj bezhlavě zamilovala.

Josef Abrhám vzpomínal na seriál v zajímavém cyklu Radiožurnálu. Nejdramatičtějším okamžikem bylo pro něj úmrtí představitele jedné z hlavních rolí. Po třech týdnech práce v exteriérech Karel Höger, představitel primáře Sovy, dostal infarkt a zemřel.

Bylo to šokující. Ještě v pátek jsme s ním natáčeli a stěžoval si, že mu není dobře. V pondělí jsme přišli a byl konec,

uvedl herec, kterého role mladého lékaře posunula v kariéře.

Ladislav Chudík byl hodnotnou náhradou, ale byl pozadu za ostatními. Navíc, přestože uměl česky, přece jen se mu občas do mluvy zatoulalo třeba měkké slovenské „l“, a tak se muselo přetáčet. Právě Abrhám se se svým starším kolegou učil, aby takových problémů bylo co nejméně.

Představitel doktora Blažeje to měl s popularitou spojenou se seriálem jako na houpačce. Zdravé sebevědomí mladého lékaře dokázali diváci ocenit, ale sympatický lékař nedokázal vždy své ambice držet na uzdě, a tím si tak trochu u diváků škodil. Měl však jednu velkou výhodu, a tou byla profesní zdatnost. Na rozdíl od jiných si tak mohl sem tam dovolit kritiku vedení oddělení, protože byl především dobrým lékařem.

Doktoři Blažej a Cvach
doktoři Blažej a Cvach | Zdroj: Přiba Mrázová, Miroslav Pospíšil / © Česká televize

Aférka s mladou sestřičkou nebyla nic překvapujícího, protože kolem dlouhovlasé brunetky usilovně kroužil. Jenže Arnošt měl doma manželku a dvě děti, a to pro ženské publikum nebylo úplně jednoduché překousnout. Na druhou stranu divačky ocenily, že si tuto skutečnost uvědomoval a snažil se vztah s Inou ukončit. Jenže ani on nedokázal potlačit to, co k pokorné a tiché sestře cítil.

V okamžiku, kdy diváci poznali charakter jeho manželky, kterou dokonale zahrála Hana Maciuchová, se tak trochu nad záletníkem i ty nejzarputilejší divačky slitovaly. Blažej žil s generálem, s velice ambiciózní ženou, která mu řídila život a kariéru a nevěděla, kde jsou hranice. Bylo tak vlastně přirozené, že se takové „manželské šikaně“ vzepřel. Možná ani neplánoval, že mu obyčejná aférka změní život, ale Ina (Andrea Čunderlíková) se mu dostala pod kůži víc, než si z počátku byl ochotný připustit.

Její nezištná láska zašla tak daleko, že se rozhodla alespoň pro dítě své životní lásky. Tím ovlivnila nejen svůj osud, ale i Blažejův, jeho ženy a také osud svého manžela (Jaromír Hanzlík), kterého si pod nátlakem okolí vzala a podváděla.

Takovou velkou love story uměl Jaroslav Dietl napsat s vkusem a puncem opravdovosti. Byl to v seriálu jeden z nejsledovanějších příběhů, přestože byl z větší části tvořený herci ve vedlejších rolích.

Seriál je k vidění pravidelně na obrazovkách ČT, a to v neděli v podvečer.

Zdroje článku: