22 let života na psí knížku: Hana Maciuchová a Jiří Adamíra prožili lásku jako z románu

22 let života na psí knížku: Hana Maciuchová a Jiří Adamíra prožili lásku jako z románu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hana Maciuchová propadla kouzlu Jiřího Adamíry, když ji bylo 26 let. On byl o 19 let starší a měl za sebou jedno nevydařené manželství, ze kterého se narodila dcera a v dalším manželství žil s jedenáctiletým synem. Jeho život byl vcelku spokojený, dařilo se mu i profesně.

V roce 1971 je osud svedl dohromady při natáčení inscenace První radosti. Oba cítili, že se velmi přitahují, ale oba měli vztahy. Adamíra sice tvrdil, že manželství s Ljubou Langmilerovou je už dávno jen formalitou, ale problém byl se synem Markem, který na otci hodně lpěl.

Maciuchová nechtěla rozbíjet rodinu, a tak první rok plný rozchodů a usmiřování svůj vztah tajili. Nakonec ale přece jen za sebou spálili mosty a vytvořili oficiální pár.

Syn Marek otcovu zradu nesl těžce a nedokázal se s ní vyrovnat. Na milost nevzal ani Maciuchovou a ke smíření došlo až mnoho let po smrti Adamíry. Maciuchová přiznala, že to pro ni nebylo jednoduché, když ji bylo předhazováno, že rozbíjí rodinu. Jenže láska si poroučet nedá a někdy srdce rozum neposlouchá.

Ještě pikantnější bylo, že o druhou ženu, kterou Adamíra opustil kvůli Maciuchové, hodně dlouho usiloval a přebral ji svému kamarádovi a hereckému kolegovi Josefu Langmilerovi z ostravského Státního divadla. Než se v životě Ljuby zjevil, byla v manželství spokojená. Langmiler byl gentleman a kliďas, muž pro rodinný život. Adamíra byl naopak lovec a když si vyhlédl „kořist“, byl hodně vytrvalý. Řadu měsíců se o svou druhou manželku doslova pral. Pokaždé, když se s Langmilerem potkali v divadelním klubu, museli je ostatní trhat od sebe.

Proutník Adamíra nakonec po boku mladé Maciuchové zkrotl a usadil se. Několikrát ji žádal v pokleku o ruku, ale ona odmítla. Možná se bála, že by se v manželství Jiří Adamíra začal opět nudit. Nakonec toho však litovala.

Devatenáctiletý věkový rozdíl herečku nikdy netrápil a její partner ji imponoval zkušenostmi a inteligencí. Ona byla v roli studentky a on byl jejím učitelem života. Od staršího muže se naučila, co je v životě důležité a že nemá smysl se trápit kvůli nepodstatným hloupostem. Tvrdila, že mnoho životních situací řešila tak, jak by to dělal její partner.

I přes velký věkový rozdíl ji smrt partnera zaskočila. Zemřel v roce 1993 ve věku 67 let. Adamíra onemocněl rakovinou páteře, ale nezemřel na samotnou nemoc. Podstoupil operaci a něco nebylo v pořádku. Herečka z jeho smrti vinila lékaře, kteří zanedbali pooperační péči. Nad jeho smrtí zůstalo viset mnoho otazníků a Hana Maciuchová se s jeho smrtí nikdy nevyrovnala.

V její blízkosti bylo ještě pár mužů, ale milovaného partnera ji nedokázal nikdo nahradit. Nakonec i ona bojovala se zákeřnou rakovinou a první boj dokonce vyhrála. Na ten druhý už neměla dost sil.

Zdroje článku: