Žena za pultem: Hana Maciuchová se za roli v seriálu nestyděla, přinesla jí ohromnou popularitu

Žena za pultem: Hana Maciuchová se za roli v seriálu nestyděla, přinesla jí ohromnou popularitu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V době, kdy byl seriál v televizi, byla pro všechny „lahůdkovou Olinkou“. Mladá, energická a moc hezká dívka diváky okouzlila. Zatímco Anna byla unavena životem, Olinka byla symbolem mládí, lehkomyslnosti a otevřenosti.

I přes špatnou pověst seriálu Maciuchová přiznala, že ji byla postava Olinky sympatická. Domů si odnášela 12 scénářů. Do té doby její největší televizní natáčení byly Krkonošské pohádky.

A to ještě netušila, že po odvysílání seriálu dostane 41 nabídek k sňatku.

Jak už z názvu vyplývá, pracovala Olinka v oddělení lahůdek a popsala, že regály byly sice stále plné, ale rozhodně nebyly voňavé, protože jídlo se tam jako dekorace používalo delší dobu, a proto ji ani nenapadlo, že by něco chtěla ochutnat.

Zavzpomínala i na celou řadu výborných herců, které díky natáčení mohla poznat. A v šatně 3×3 metry se všichni poznali důkladně. Zmínila, že v dnešní době je to „tupý normalizační seriál“, ale stvořil ho geniální Dietl a řemeslně byl velice dobře zpracovaný.

Z hereckých kolegů si natáčení užívala hlavně s Vladimírem Menšíkem, ten v jejich malé herecké šatně opravdu perlil a dokázal rozjasnit každý den, přestože už byl nemocný. Jako jediný si dokázal texty Jaroslava Dietla upravit a prošlo mu to. Dobře se jí pracovalo i s Karolínou Slunéčkovou, s Marií Motlovou a Zdeňkem Řehořem.

Hana Maciuchová byla v pozdější době velice diplomatická, i pokud šlo o Jiřinu Švorcovou. Vždy o ní mluvila jako o herečce, ne zapálené komunistce. Měla s ní vztah založený na profesi, kterou obě milovaly, a nikdy s ní politiku neřešila. Ani netušila, proč by měla.

Další ikonou snové samoobsluhy byla Lenka Termerová

Lenka Termerová, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Pro kolegy byla „koktavá Jiřinka“. Lenka Termerová byla vrstevnice Maciuchové, se kterou se znala ze školy. Vždy jí trochu záviděla, že vypadá dobře v úplně každém oblečení, které si na sebe vezme.

Koktavou Jiřinku si diváci také oblíbili, jen asi nedostala ty nabídky k sňatku. Lenka Termerová svou vadu řeči hrála velmi přesvědčivě. Lidé měli Jiřinku rádi pro její nekonfliktní a zdravě ambiciózní povahu. Když se za ni Anna přimluvila, aby mohla šéfovat úseku zeleniny, všem vytřela zrak, jak dobře si vedla.

Herečka Lenka Termerová však vynesla do světa zaručenou zprávu, že režisér Dudek měl roli Anny Holubové pro Janu Hlaváčovou. Měla to prý potvrzeno od paní Dietlové. Jak to bylo ale doopravdy, už se asi dnes nedozvíme. I pro Termerovou byla práce v tak velkém seriálu v její profesi velkým posunem. Nemohla tenkrát sehnat v Praze angažmá a popularita jí pomohla. Na seriálu vlastně nic politického neviděla, a pokud o něm tak lidé začali uvažovat, podle jejího názoru to bylo právě kvůli komunistické angažovanosti Švorcové.

Zdroje článku:
  • kniha Žena za pultem (Graclík, Nekvapil),
  • autorský článek