Jak dostat tatínka do polepšovny (1978): Kdo padal ze skály, z koho se kouřilo a jaký byl trik režisérky?

Jak dostat tatínka do polepšovny (1978): Kdo padal ze skály, z koho se kouřilo a jaký byl trik režisérky?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Marie Poledňákové již dnes patří mezi vousatou klasiku. Sledovali jste tuto oblíbenou komedii včera v televizi? Všimli jste si těchto detailů?

Skutečný pád?

Všimněte si pořádně pádu ze skály filmového Luboše. Vypadá věrohodně, že? Přitom nejde o nic nahraného, ale o skutečný pád. Profesionální horolezci tvůrcům filmu radili, aby po dešti na pískovec nelezli, protože je to nebezpečné. Štáb však musel pokračovat v natáčení. Herci se při lezení odtrhl chyt. František Němec měl tak velké štěstí, že muž, který ho jistil, duchapřítomně chytil lano, a herec tak vyvázl pouze s odřeninami.

Nebyl žádné ořezávátko!

Oblíbený dětský filmový herec Tomáš Holý byl prototypem správného kluka, a pro filmový štáb rozhodně velkým pokladem. Když se filmový Vašek měl ve filmu koupat pod pumpou, byl zrovna velmi chladný večer. Rekvizitáři se proto rozhodli, že malému herci jeho úlohu usnadní, a do filmové studni nalili teplou vodu. Moc mu ale nepomohli. Josef Karlík, který hrál dědu Josefa, začal pumpovat, a z Tomáše začala stoupat pára! Nezbylo nic jiného než do studny dát chladnou vodu – a záběr opakovat.

Dračí zub

Už jste také přemýšleli, kde se filmová skála Dračí zub ve skutečnosti nachází? Najdete jej mezi Hrubou Skálou a Valdštejnem, a ve skutečnosti nese název Skautská věž. Pro filmové účely byla využita její jižní část. Že by tip na následující výlet?

Nic nevěděli dopředu

Líbí se vám bezprostřednost Tomáše Holého? Možná je to i proto, že režisérka Marie Poledňáková nikdy dětským hercům neprozrazovala příběh ani repliky dopředu. Zastávala názor, že pouze tak budou přirození a bezprostřední.