Ikonické filmové kostýmy: Co toužíme mít ve skříni a které šaty nikdy nezestárnou

Ikonické filmové kostýmy: Co toužíme mít ve skříni a které šaty nikdy nezestárnou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zatímco v některých filmech se kostymérky příliš nevytáhnou, jindy se povedenou prací mohou postarat o naprostou senzaci. A je úplně jedno, zdali byl film stvořen v padesátých letech nebo je plodem 21. století. Opravdová krása totiž přetrvá.

Šaty Marylin Monroe ze Slaměného vdovce (1955)
Je jim už 65 let a patří mezi snad nejslavnější filmové šaty vůbec! Bílé šaty se sukní zvedající se ve větru. Marylin v nich byla neuvěřitelně sexy a dodnes po nich touží snad každá. A jak by taky ne – klasika totiž nestárne!

Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho (1961)
Vysoko vyčesaný drdol, dlouhé rukavičky, černé koktejlky, perly okolo krku a cigareta v téměř nekonečné špičce. Audrey v tomhle ohozu působí tak trochu jako roztomilý diblík, ale zároveň je velmi přitažlivá. Hepburn je úplným protikladem výše zmíněné Marylin – jedna tmavovlasá, druhá blondýna, jedna kost a kůže, druhá plných tvarů. Přesto se obě staly módními ikonami a jejich krása je dodnes obdivovaná. A to je skvělé – na jejich příkladu si můžeme připomínat, že krása není univerzální a neurčuje jí konfekční velikost, ale hlavně osobní kouzlo.

Sandy v závěru Pomády (1978)
Ze slušné holčičky, která nosí šaty s límečky, se stane dračice v černém obtaženém tričku a lesklých kalhotách. Oči valí nejen její vyvolený, ale i diváci. To je proměna! A v něčem podobném si můžeme ven vyrazit i dnes – stačí zvolit modernější makeup a účes a nikoho ani nenapadne, že původní outfit pochází ze sedmdesátých let.

Pretty woman (1990)
Tady máme ikonické kostýmy dva – nejprve „kurví“ obleček, ve kterém Vivien Edwarda potkává, když se ztratí cestou do hotelu. Laciná paruka, lesklé vysoké kozačky a vršek, který nezakrývá skoro nic. V tomhle by asi žádná z nás nevyrazila, přesto Julia vypadala dobře. A co teprve když došlo v její transformaci v dámu – ve chvíli, kdy oblékla červené šaty a bílé rukavičky, které poté Edward doplnil překrásným náhrdelníkem. I po třiceti letech absolutně must have šaty!

Carrie a její svatební róba od Viviene Westwood (2008)
Sex ve městě udával módní trendy a tak není divu, že se v něm objevilo oblečení od předních návrhářů. Svatební šaty pro Carrie navrhla Viviene Westwood. Carrie vypadala jako princezna, Božského si v nich ale nakonec nevzala, protože on na poslední chvíli zpanikařil. Svatba se tak nakonec odehrála na úřadě v jednoduchém bílém kostýmku. Ale co na tom záleží – hlavně, že příběh Carrie a pana Božského dospěl k tolik očekávanému happy-endu.