Dětská hvězda Michaela Kudláčková měla talent i vůli, ale nebylo jí přáno studovat herectví

Dětská hvězda Michaela Kudláčková měla talent i vůli, ale nebylo jí přáno studovat herectví
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Veronika, prostě Nika, My všichni školou povinní nebo Skleněný dům. Z těchto i několika dalších filmů a seriálů si můžete pamatovat dětskou herečku Míšu Kudláčkovou, která chtěla herectví také vystudovat a plně se mu oddat. Bohužel, osud tomu chtěl jinak. Teď je z ní věštkyně.

Na konzervatoři ji odmítli bez udání důvodu

Nadaná dětská hvězda Michaela Kudláčková (54) za sebou měla několik výrazných filmových i seriálových rolí, díky nimž se divákům nesmazatelně zapsala do paměti. Kdyby mohla, věnovala by se herectví také v dospělosti, ale navzdory tomu, že zabodovala u přijímacích i talentových zkoušek, z neznámého důvodu nebyla přijata na konzervatoř. Ne vždy je přitom nutně zapotřebí umělecké vzdělání, aby člověk mohl u filmu uspět.

„Víte, já se hlavně urazila,“ odpověděla na dotaz, proč s herectvím definitivně skončila. „Nemít talent, neudělám na konzervatoři talentové zkoušky. Přesto mi napsali, že mě neberou, ale neřekli proč. Myslela jsem si, že to je omyl, a šla tam za rok zas. Ale už mě ani nenechali projít talentovkama. Důvod asi byl jinde. Tak jsem šla pryč.“

Nakonec vystudovala sociálně-právní obor a vyzkoušela celou řadu zaměstnání. Pracovala např. jako sociální pracovnice, taxikářka, barmanka, novinářka, ilustrátorka nebo kartářka. Věnuje se esoterice, astrologii a runám. Je šéfredaktorkou internetového dámského deníku popelky.cz a napsala dvě knihy: Jak se modlí čarodějky a Neslibujte Pannám hady.

Proslula jako Barča z My všichni školou povinní

Je to škoda, protože talent Michaele Kudláčkové opravdu nechyběl. První konkurz koneckonců vyhrála už v šesti letech. Její první výraznější roli nicméně představuje veselá a upovídaná holčička Veronika, prostě Nika ve stejnojmenném rodinném filmu z roku 1980. Příběh malé milovnice zvířat plyne humorně až do chvíle, kdy důvěřivá dívka v noci uteče z domova, aby se setkala s mužem, který jí slíbil štěňátko. Netuší, že na první pohled laskavý člověk je ve skutečnosti nebezpečným pedofilem.

Zahrál si ho Karel Augusta, s nímž se Michaela Kudláčková setkala před kamerou znovu v roce 1984 při natáčení seriálu My všichni školou povinní. Právě Barča Hrdinová je vůbec nejznámější rolí mladé herečky, do níž si ji vybral sám režisér Ludvík Ráža. Dokonce pro ni nechal upravit scénář – žákyně osmé třídy Barča měla být původně vysoká. Je zajímavé, že Karel Augusta zde ztvárnil jejího tatínka.

Mezitím stihla Míša Kudláčková zazářit v psychologickém dramatu Skleněný dům (1981) režiséra Víta Olmera. Bravurně zahrála dívenku pobývající v dětském domově, neschopnou skamarádit se s ostatními, ale nezdravě upnutou na vychovatelku, jejíž následný odchod vnímá jako zradu.
Malá herečka tehdy předvedla úžasný výkon. Později přiznala, že to pro ni nebylo jednoduché. „Nemohla jsem se s rolí ztotožnit. Nejsem tak asertivní, jako byla ta Pavla. Točilo se v dětském domově tři měsíce. A pro dítě, které má maminku i tatínka, to bylo hodně náročné.“

Mezi její další známé role patří Magdalena v historickém snímku Poslední propadne peklu (1982), Kornelie v Putování Jana Amose (1983) nebo Lída v rodinné komedii …a zase ta Lucie! (1983).

Zdroje článku: