Filmový festival v Benátkách zná vítěze: je jím film o moderní nomádce

Filmový festival v Benátkách zná vítěze: je jím film o moderní nomádce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
77. ročník filmového festivalu v Benátkách je už minulostí. Zlatého lva si za celou historii filmového festivalu teprve popáté převzala žena.

Ceny předány, festival je u konce

Mezi oceněnými se ocitla také Vanessa Kirby, a to za snímek maďarského režiséra nazvaný Pieces of a Woman. V tomto dramatickém snímku se objevil i populární herec současné mladé generace, Shia LaBeouf. Velkou cenu poroty si vysloužil mexický filmař Michel Franco, a to za svůj počin Nuevo orden. Jeden z jeho předchozích snímků Do očí byl v roce 2015 představen i na filmovém festivalu ve Varech. Režisér za své snímky posbíral již řadu ocenění z mezinárodních filmových festivalů.

Zlatý lev putuje do Ameriky

Režisérka Chloé Zhao, původem rodačka z Pekingu, se se svým filmem Země nomádů stala vítězkou Zlatého lva za nejlepší film. Do hlavní role svého snímku o ženě, která při finanční krizi přišla o vše, co v životě měla, obsadila režisérka oscarovou herečku Frances McDormand. Ta má na svém kontě již dvě sošky Oscara – za snímek Fargo z roku 1997, a za Tři billboardy kousek za Ebbingem z roku 2018.

Na další Oscary (mimo jiné i za Hořící Mississippi) byla slavná herečka nominována. Film Země nomádů představuje příběh hlavní hrdinky, která se po finančním krachu rozhodla vydat se na cestu po Americe. Začala žít jako moderní nomádka.

Před tímto počinem režisérky Zhao se podařilo naposledy ženě získat toto prestižní ocenění v roce 2010 Sofii Coppole, a to za snímek Odnikud nikam. Celkově je pouze pátou režisérkou, která na Zlatého lva dosáhla, a to za celou 77letou historii prestižního festivalu.

Letošní festival byl rozhodně jiný než ty předchozí. Kvůli cestovním omezením se ho neúčastnily světové celebrity, a návštěvnost kinosálu byla omezena na polovinu. Diváci navíc museli mít na tváři roušky.