Kvíz: Rohlíčky obzvláště vypečené aneb Filmová gastronomie, která se stala legendou

Kvíz: Rohlíčky obzvláště vypečené aneb Filmová gastronomie, která se stala legendou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Říká se, že dobré jídlo lidi spojuje. Dvojnásob to platí v případě, kdy se česká gastronomie spojí s kultovní filmografií. Pojďme si některé slavné snímky připomenout!

Pokud bychom se měli zaměřit čistě na české snímky, pak je zapotřebí vyzdvihnout hostinu, která byla připravována pro habešského císaře ve snímku Obsluhoval jsem anglického krále. Tento snímek režíroval Jiří Menzel podle stejnojmenné knižní předlohy Bohumila Hrabala. Možná by bylo dobré podotknout, že je scéna zcela smyšlená a slavný spisovatel se nechal do značné míry inspirovat u našich západních sousedů.

Podobně pompézní hostina, i když v mysliveckém dekoru, se konala v malé hájence v Kersku, kde si typickou pochoutku, tedy kančí se šípkovou nebo se zelím, můžete dát i dnes. V Kersku Bohumil Hrabal pobýval, a právě historky místních štamgastů mu byly předlohou pro sepsání knihy Slavnosti sněženek. I v tomto případě se režisér Jiří Menzel postaral o filmovou adaptaci jedné kapitoly, která baví diváky dodnes. Jen málokdo dokáže zapomenout na hvězdné obsazení v podobě Rudolfa Hrušínského, Boříka Procházky nebo Jaromíra Hanzlíka.

Typickou venkovskou gastronomii nám zase poměrně vkusným a humorným způsobem přiblíží slavná trilogii Zdeňka Trošky Slunce, seno. Typický je králík, kterého je zapotřebí náležitě připravit předtím, než bude moci být podáván k nedělnímu obědu, nebo třeba fašírka, kterou už dnes zná jen málokdo.

Ve filmu Vesničko má středisková se zase pějí ódy na pivo, které prý nejlépe chutná ze sedmého schodu. Žatecký pivovar se nechal slavnou hláškou inspirovat a pojmenoval po ní svou vlajkovou loď. U alkoholu ještě ale chvilku zůstaneme a připomeneme si ještě jednu typickou hlášku, která zazněla ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera. Zkuste ji sami uhádnout v kvízu pod článkem.

Tak jak jste si v netradičním kvízu zaměřeném na filmovou gastronomii vedli? Bylo to snadné, nebo vám některá otázka naopak dala zabrat a s odpovědí jste dlouho váhali?

Zdroje článku: