Death to 2020: Netflix přichází se satirickou vzpomínkou na minulý rok

Death to 2020: Netflix přichází se satirickou vzpomínkou na minulý rok
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Že ze všeho zlého lze vytěžit něco dobré, potvrdil Netflix speciálem nesoucím příznačný název Smrt roku 2020. Události minulého roku byly v mnoha případech natolik bizarní, že tahle doku-komedie má za úkol pobavit každého, kdo je prožil.

Film od tvůrců známého antiutopistického seriálu Black Mirror se zprvu (pomineme-li název, který trefně shrnuje nálady, které v onom roce panovaly) prezentuje jako řadový dokument. Tím ve své podstatě i je, až na to, že od Black Mirror převzal tendenci dovádět věci do extrému. Režisérská dvojice Charlie Brooker a Alice Mathias vybrala ty nejpodstatnější události uplynulých 12 měsíců, v čele s pandemií koronaviru, americkými prezidentskými volbami nebo kampaní Black Lives Matter

Herecké superhvězdy Lisa Kudrow (Přátelé), Hugh Grant (Láska Nebeská), Samuel L. Jackson (Pulp Fiction) a v neposlední řadě Joe Keery (Stranger Things) parodují výstupy známých osobností z politické a mediální sféry. Mimoděk se ve filmu objeví Donald Trump, jeho politický sok Joe Biden, princ Harry s manželkou Meghan Markle, bojovnice proti klimatickým změnám Greta Thunberg, a to prostřednictvím autentických archivních záběrů. 

Přestože se prolínající faktické události a parodizující výstupy týkají spíše Spojených států, hlavním motivem stálé zůstává koronavirus. Tohle téma dnes není nikomu cizí, rýsuje se tak ambice stvořit komedii, jejíž humor bude blízký celému světu. Představu 70 minut bezbřehého univerzálního humoru bohužel nedokázali naplnit ani špičkoví tvůrci. Většina vtipů je povrchní, pokud ale nemáte přehnaná očekávání a chcete se s rokem 2020 rozloučit způsobem, kdy pro jednou zesměšníme my jej, pak Smrt roku 2020 nezklame. Vtipy, které jsme již párkrát slyšeli a film je akorát zrecykloval velmi obstojně vyvažují výkony hlavních představitelů. Ti zkrátka umějí humor prodat, ať už je jakkoli neoriginální. 

Další zrádný faktor je humor dotýkající se politických témat. Toho je ve filmu drtivá většina a staví se tím na dosti tenký led. Korektnost je sice to poslední, co se od takového filmu čeká, ale jednoduše řečeno, pokud jste konzervativní pravičáci, rozhodně nebudete rádi. Trump a celý jeho tým dostali na frak. Ani na Bidenovi sice nezůstala nit suchá, tyhle vtipy ale byly spíše z nutnosti. 

Přestože tento koncept nesedne každému, dokazuje jednu zásadní skutečnost. Je to příjemné připomenutí, že jsme to dotáhli do fáze, kdy se můžeme uplynulým událostem zasmát.