Přehlídka nejoblíbenějších filmů z dob Československa. Tyto snímky žereme dodnes

Přehlídka nejoblíbenějších filmů z dob Československa. Tyto snímky žereme dodnes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Podívejte se na přehlídku filmů, které se mezi diváky dlouhodobě umisťují na předních příčkách oblíbenosti a sledovanosti. Jaké skvosty vznikly v dobách Československa?

Vyšší princip (1960)

František Smolík ve válečném dramatu na motivy knižní předlohy Jana Drdy podává svědectví o nacistické krutosti a lidském odporu proti zlu. Neokázale statečné gesto staromládeneckého latináře, postoj studentů a pedagogů gymnázia a také chování celé maloměstské společnosti na pozadí historického období heydrichiády mistrně režíroval Jiří Krejčík.

Čtěte také: Tankový prapor (1991): Kdo komu při natáčení přebral holku?

Obecná škola (1991)

Nezapomenutelná role tragicky zesnulého Jana Třísky dostává na filmová plátna dětské vzpomínky Zdeňka Svěráka, kterého v tomto snímku režíroval jeho syn Jan. Přenést se do doby krátce po skončení války, kde do chlapecké třídy jedné ze škol na předměstí Prahy nastupuje nový učitel, je s laskavým Svěrákovským humorem skutečně poetické.

Cesta do hlubin študákovy duše (1939)

Martin Frič režíroval legendárního Jindřicha Plachtu a Jaroslava Marvana v příběhu, kdy profesor gymnázia Rabiška již léta zapisuje, co se na gymnáziu stalo, a také se baví sbíráním kuriózních předmětů, které zabavil svým studentům během vyučování. Filmová klasika z konce třicátých let si nepřestává získávat srdce stále nových diváků.

S čerty nejsou žerty (1984)

Pohádková komedie režiséra Hynka Bočana si své místo v žebříčku oblíbenosti získala právem. Kdo by neznal spravedlivý příběh o kruté maceše, která se snaží připravit svého nevlastního syna Petra o jeho dědictví po otci? Filmové hlášky z tohoto snímku zlidověly, a stačí si vybavit Ondřeje Vetchého, Petra Nárožného nebo Jaroslavu Kretschmerovou v jejich odpovídajících filmových úlohách - a člověku se hned rozprostře úsměv na tváři.

A co vy? Našli jste v tomto žebříčku váš oblíbený film? Na jaký snímek jsme zapomněli?