Zajímavosti o jednom z nejslavnějších detektivů: Baloňák měl z domova a kolegy mučil improvizací

Zajímavosti o jednom z nejslavnějších detektivů: Baloňák měl z domova a kolegy mučil improvizací
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeden by si myslel, že detektivní seriál, který vám hned na začátku každé epizody prozradí, kdo je vrah, nemá moc šancí zaujmout. To by ale v hlavní roli detektiva nesměl figurovat famózní Peter Falk. Jeho ztvárnění poručíka Columba je zkrátka nedostižné a provází ho řada zajímavých faktů.

Abych nezapomněl, ještě jedna věc

Tak zní zřejmě nejslavnější hláška ikonického televizního detektiva, poručíka Columba, sympaťáka v pomačkaném baloňáku, s nepostradatelným laciným doutníkem, bezejmenným psím společníkem a dosluhujícím autem. Od uvedení první epizody slavného seriálu uplynulo více než padesát let. Legendární zmatený, leč brilantní vyšetřovatel, zkušeně ztvárněný držitelem ceny Emmy a Zlatého glóbu Peterem Falkem, nás ale i po té neuvěřitelné době stále baví a ohromuje.

Alzheimerova choroba bohužel herce v roce 2011 připravila o život (bylo mu 83 let), ale prostřednictvím milované postavy, kterou pro nás vytvořil, žije dál. K sérii se váže celá řada fascinujících lahůdek, jež vám možná dosud unikaly. Chcete-li se označit za skutečného znalce Columba, měli byste znát alespoň některé z nich.

Poručíkův ikonický plášť pochází ze šatníku Petera Falka

Proslulý baloňák byl prý už tenkrát starý bezmála pětadvacet let a určitě na to vypadal. Stejně jako mnohé jiné kousky Columbova oblečení pocházel z hercova osobního šatníku a pomáhal dotvářet autentičnost i onen klasický „rozcuchaný“ vzhled, jímž tehdy nebyl znám žádný jiný televizní detektiv.

Columbo se svým bezejmenným psem
Columbo se svým bezejmenným psem | Zdroj: FTV Prima

Falkova skutečná manželka se objevila v několika dílech

Americká herečka Shera Daneseová byla druhou ženou Petera Falka, jehož si vzala v roce 1977. Byla s ním až do jeho smrti. V seriálu Columbo si zahrála celkem šestkrát, z toho třikrát přímo hlavní postavu. Její patrně nejpozoruhodnější tamní rolí byla spiklenecká právnička. Představitel detektiva trval na tom, že nesmí hrát vražedkyni. Ztvárnila mj. Molly v epizodě Posvítit si na vraždu (1976) a Evu Plummer v díle Smrt ve sklence vína (1978).

Peter Falk improvizoval a ostatní tím doháněl k šílenství

Herec měl dovoleno odchylovat se od scénáře improvizovanými hláškami, gesty a manýrismem, aby mohl postavu Columba dokonale předvést jako přízemního a realisticky pracujícího detektiva. Jeho postava tak působila mnohem věrohodněji, když roztržitě odbíhala od jednoho tématu ke druhému, drmolila nebo rovnou zapomínala, co chtěla vlastně říct. Tím vším vyváděla z míry nejen ostatní přítomné postavy, ale i jejich představitele. U hereckých kolegů Falk vyvolával nejistotu a podrážděnost, čímž vlastně také u nich docílil přesvědčivějšího výsledku.

Záběr ze seriálu Columbo
Záběr ze seriálu Columbo | Zdroj: FTV Prima

V Maďarsku stojí Columbova socha

O tom, proč byla socha Petera Falka v jeho nejznámější roli umístěna právě na ulici v Budapešti, se dodnes hodně diskutuje. Někteří fanoušci se odvolávají na fámu o jeho rodinných vazbách na maďarského politika ze 17. století jménem Miksa Falk, které však nebyly definitivně prokázány.

Zdroje článku: