Malý výlet do starověku aneb seriály pro milovníky koktavých císařů, statečných legionářů a babiček traviček

Malý výlet do starověku aneb seriály pro milovníky koktavých císařů, statečných legionářů a babiček traviček
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zjistit úplně přesně dávnou historii nelze, ale například období starověkého Říma bylo velice dobře zdokumentováno, i když nemůžeme věřit úplně všemu, co kronikáři, filozofové, císaři a básníci sepsali, můžeme si alespoň o životech lidí v dávných dobách udělat představu.

Ze starších seriálů, které patří k těm nejlepším a zavedou diváka do doby přelomu letopočtu patří určitě seriál Já, Claudius.

O seriálu Já, Claudius

Seriál je zpracovaný formou vypravěče, kterým je samotný Claudius, kterého jeho rodina považovala za bezmocného a neškodného koktajícího hlupáka. Díky tomu se všemi podceňovaný a vysmívaný muž dožil dospělosti a unikl dýkám svých mužských příbuzných a otrávenému poháru vína od milé a usměvavé babičky Livie, která velice ráda experimentovala s jedy na svých příbuzných. Když se celá rodina vyvraždila a otrávila, stal se v roce 41 n. l. koktavý Claudius císařem.

Jak historie dokládá, byl to velmi chytrý a vzdělaný muž, který se snažil ze své pozice změnit životy lidí k lepšímu. Nebylo to ovšem v té kruté době vůbec snadné.

Dvanáctidílný seriál z produkce BBC má skvělý scénář, promyšlené dialogy. Výborné herecké obsazení nahrazuje pompézní výpravu, na kterou jsme zvyklí ze současných seriálů. Režisér Herbert Wise při zpracování známé předlohy Roberta Gravese zvolil natáčení ve studiu a vsadil na herecký výkon. Herci byli podrobně seznámeni s historii svých postav i s daným úsekem dějin, což pomohlo mistrně navodit atmosféru toho bezútěšného, ale přitažlivého období dějin.

Novější pojetí starších dějin Říma pro diváky přišlo se seriálem Řím z produkce VB/USA z let 2005 až 2007.

Výpravný seriál Řím

Děj seriálu zpracovává období 52 let před n. l. a jde o jeden z nejlepších historických seriálů posledních let. Děj obsahuje období několika let a celou škálu postav, jejíchž příběhy dostaly dostatečně velký prostor, právě díky tomu, že jde o seriál a divák dostane 22 epizod rozdělených do dvou sérií. První série je založená na dvou legionářích (Lucius Vorenus a Titus Pullo), vracejících se z bojů do Říma. Řím v té době vypadal jinak. Pod pozlátkem chrámů a okázalosti byla špína, bordely, žebráci a spousta krys. A mezi tím vším se snažili přežít lidé, kteří moc dobře chápali, že jejich život nemá valnou cenu a každý den může být jejich posledním. Starověký Řím se zde ukazuje bez přetvářky tak, jak možná opravdu mohl vypadat.

Ve druhé sérii se hlavní dějové linky přesouvají na další postavy, na Octaviana a Marca Antonia, který našel způsob, jak si i tuto drsnou dobu užít.

Jedinou chybou seriálu je, že má jen dvě série a tvůrci nevyužily potenciál, který se nabízel.