Čeští filmaři našli zalíbení v natáčení v cizině. Policie Hvar je dalším seriálem, který vsadil na atraktivní kulisy

Čeští filmaři našli zalíbení v natáčení v cizině. Policie Hvar je dalším seriálem, který vsadil na atraktivní kulisy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do Chorvatska nás už vzal kriminální seriál Na vlnách Jadranu. Místa, kde se natáčely legendární filmy o Vinnetouovi nebo nejdiskutovanější seriál všech dob z dílny HBO, Hra o trůny, teď posloužila jako kulisa pro české filmaře. Ti vsadili na odlehčený krimi seriál s nádechem prázdninové pohody.

I v ráji se občas něco pokazí, a dokonce se tam i vraždí. Chorvatsko je dovolenkovou destinací statisíců českých i slovenských turistů, kteří sem jezdí za mořem, horami, památkami, zábavou i uvolněním.

Děj seriálu se odehrává na ostrově Hvar, na kterém ústřední dvojice česko-slovenských detektivů pomáhá objasňovat zločiny českých a slovenských turistů. Michal a Ivana jsou jako oheň a voda. Zatímco on je vtipný, sarkastický detektiv ze „staré školy“, ona je zase svobodomyslná, temperamentní žena. Společně musí napravit porušenou harmonii slunného ostrova.

Smíšený místní policejní aparát se dostane k vyšetřování i těch nejzávažnějších zločinů. Pravidlo je jasné. Česká mrtvola, český hlavní vyšetřovatel. A naopak. Díky specifickému prázdninovému charakteru místa se vyšetřovatelé stanou součástí několika bizarních komunit. Vraždy a jiné zločiny je tak zavedou například mezi kouzelníky, indiány, ale i sňatkové podvodníky nebo plážové volejbalisty.

Policie Hvar je kriminálka s nádechem prázdninové pohody. Má tu výhodu, že se nemusíme striktně držet procedurálních pravidel vyšetřování, ale naopak můžeme více zapojit humor i dobrodružství. Přitom ale divák stále může celou epizodu luštit kriminalistickou zápletku. Snažili jsme se vytvořit svět, kde se na jednom ostrově sejdou různí lidé různých národností s rozdílným pohledem na mnoho věcí, ale táhnou za jeden provaz, aby v každé z epizod společně odhalili vraha,

uvádí David Musil, kreativní producent a spoluscenárista.

Alžběta Ferencová jako kapitánka Ivana Štefániková

Alžběta Ferencová
Alžběta Ferencová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Bojovnice s hlavou v oblacích. Vyrostla ve „zlaté kleci“ nóbl rodiny a dokáže být nesnesitelná. Vždy stojí na straně slabých a utlačovaných. Má také velký smysl pro spravedlnost.

Rozhovor

Kde se Ivana Štefániková vzala v Chorvatsku?

Původně z Bratislavy. Do Chorvatska byla vyslána proto, že kolegům doma trochu lezla na nervy. Je to ambiciózní dívka, hodně toho ví a umí a nechce, aby byl její kolega Michal v čemkoli lepší než ona. Takže mezi sebou hodně soupeří.

Jaká je mezi protagonisty chemie?

S Michalem jsou úplné protiklady. Ivana je z něho možná trochu nervózní, on z ní ale asi také. Ale brzy si uvědomí, že musí spolupracovat. A jak tomu bývá i v životě, protiklady se přitahují.

Intenzivní čas, a to nejen dva měsíce v Chorvatsku, jste strávila s Jakubem Štáfkem…

Jakuba Štáfka jsem před touto rolí neznala jinak než ze článků a sociálních sítí. A přestože v seriálu ztvárňujeme protikladné charaktery, v reálném životě toho máme spoustu společného – podobné názory i vkus. Je to parťák, kterého jsem si vymodlila. Navíc jsem díky natáčení poprvé navštívila Chorvatsko. I když cestuji dost často, Chorvatsku jsem se tak nějak vyhýbala. Možná jsem měla předsudky, byla jsem skeptická, protože jsem si říkala, že to nemůže být tak super, a navíc být tak blízko, ale úplně jsem si to tu zamilovala a myslím, že se sem budu vracet.

Policie Hvar je trochu specifický žánr prázdninové kriminálky. Jak Vám role Ivany i tón seriálu sedl?

Pro mě jsou zatím ještě všechny herecké role nové. Těší mě, že se lidem evidentně jako herečka líbím, ale je to pro mě zatím ještě nové. Kriminálky ale miluju, takže jsem byla nadšená hned ze scénáře. Hned se mi vybavila třeba Kriminálka Las Vegas nebo Miami. Tohle je sice trochu jiné, ale o to zajímavější a u nás si myslím, že jde o unikátní žánr. Myslela jsem si, že budu jako drsná policajtka pronásledovat záporáky a řešit případy. Ale ta výzva byla daleko větší. Je tam trochu romantiky mezi ní a Michalem, je to seriál s komediálním přesahem. A do toho musíme ještě občas zvážnět, protože přeci jen řešíme zločiny.

Jakub Štáfek jako kapitán Michal Pokorný

Jakub Štáfek
Jakub Štáfek | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Chytrý primitiv. Co na srdci, to na jazyku. Může působit samolibě, ale i když si hraje na drsňáka, je to vlastně citlivý chlapík.

Rozhovor

Jaký je Michal policajt?

Michal je detektiv, ale jeho postupy nemají s realitou nic společného. Policie Hvar je směsice humoru a specifického žánru, který má diváky hlavně bavit. I ty postavy jsou spíš zábavné, bizarní.

Jak se Michal k práci v Chorvatsku dostal?

V Čechách dělal trochu problémy, a tak byl odejit. Respektive byl vyslán, aby vyšetřoval v Chorvatsku, protože Češi a Slováci na dovolených dělají mnoho problémů.

Jaká pro Vás byla zkušenost s natáčením v zahraničí?

Nebyla první… Před rokem jsem točil v Chorvatsku film, moje dcera tu začala chodit. Ostrov mám projitý, mám to tu rád. Natáčení v zahraničí je specifická věc, stejně jako jsem právě natáčel Extraktory v Turecku. Práci to hodně zpestří.

Jak funguje chemie mezi Michalem a Ivanou? Jiskří to?

Mezi námi je dobrá chemie. Kdyby mezi námi nefungovala, nefungoval by celý seriál. Může to znít možná hodně sebevědomě, ale na nás to stojí a s námi to padá.

Dvojice v tom nebude sama

Na obrazovkách se objeví i strážmistr Filip Kos v podání Toma Seana Pšeničky. Je to mladý, ambiciózní policista. Horlivý v uniformě, stydlivý v civilu. Chtěl by být dobrým policistou, je statečný. Naráží ale trochu na Michala v podání Jakuba Štáfka, který ho ne úplně dobře přijal.

Leona Skleničková si nedávno zahrála Židovku Ester v dobovém seriálu Zlatá labuť a nebyla to úplně snadná role. Teď si mohla oddechnout a vtělit se do barmanky Katky, dcery majitele baru. Do Chorvatska přijíždí vlastně na brigádu. Je hodně svobodomyslná, ale připlete se k vraždě. Jednu mrtvolu najde, jinde figuruje jako volavka. Je to prostě pomocná ruka vyšetřovatelů. V baru se potkává mnoho lidí včetně policistů, tak je Katka a její rodina v centru dění. Katka je prostě akční holka.

Loni Chorvatsko navštívilo skoro 900 tisíc Čechů. Chorvatsko tak dlouhodobě patří k nejoblíbenějším evropským destinacím. Jeho krásy pomalu objevují i filmaři. A teď i TV Nova, která natáčením seriálu strávila téměř dva měsíce na ostrově Hvar a jeho okolí.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text