Zlatá labuť: Irena je zdravě sebevědomá mrcha, která si ovšem umí získat divácké sympatie

Zlatá labuť: Irena je zdravě sebevědomá mrcha, která si ovšem umí získat divácké sympatie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Irena Mašková je nejdravější ze tří sourozenců Kučerových. Jen těžce nese, že jsou práva bratrů v rodině upřednostňována. Irena se však rozhodla i tak prosadit a tvrdě si jde za svým cílem. Role matky ji nenaplňuje, nestojí o roli manželky, Irena chce být hlavou rodiny.

Roli velice dobře pojala Kristýna Ryška, která si ze všech hereček užívá nejvíce elegantní oblečení a účesy na kterých seriál TV Nova nešetřil. Vždy perfektně upravená, vždy nejvíce informovaná a o krok napřed před svými bratry – to je role Ireny Maškové, která je ochotná si i trochu ušpinit ruce, jen aby udržela v těžké době rodinu na zažité společenské úrovní.

V předtuše událostí, které nakonec přišly, neváhala dokonce překazit svatbu svému bratrovi. To vše proto, že si měl brát Židovku a Kristýně bylo jasné, že by to v době, kdy byla reálná hrozba okupace Německem, nebylo pro rodinu dobré.

Stejně tak se nebude dvakrát rozmýšlet, když do obchodního domu napochodují Němci. Jako milenka silného německého velitele si zajistí silnou pozici a doufá, že tak pomůže i rodině.

Irena s manželem Lukášem
Irena s manželem Lukášem | Zdroj: TV Nova

Irena dělá vše proto, aby rodina přežila, ale zároveň si chce posílit hlavně své postavení. Její jedinou slabostí je manžel. Vztah už nějakou dobu umírá a její manžel Lukáš Mašek, kterého hraje Robert Mikluš, řeší manželskou krizi tím nejhorším způsobem, alkoholem. Tím ovšem svou ženu zpět nedostane, přestože jsou okamžiky, kdy si manželé uvědomují, že se mají stále rádi. Možná právě pro tyto okamžiky není Irena klasická seriálová mrcha, ale divák v ní vidí i dobré stránky.

Jenže Irena teď má své plány a do těch se jí manžel moc nehodí. Nejraději by ho někam odklidila. Nabídla mu volné manželství, kdy by si každý žili po svém, ale on se jí vysmál. Chce jen ji. Jenže pro Irenu je už pozdě, a tak manželovi oznamuje, že už má jiný vztah.

Kristýna Ryška svou postavu definuje jako lehkou intrikánku, ale protože vše dělá pro rodinu, nemůže ji divák odsoudit. Svého mladšího bratra Petra (Adam Vacula) nepovažuje za dost silného, aby dokázal vedení obchodu zvládnout.

Irena tak boří mýty o ženách té doby. Nechce stát u plotny a starat se o děti a o manžela. Je velice ambiciózní a dokáže jednat stejně bezohledně jako muži. Přitom dokáže vypadat velice žensky.

Kristýna pohovořila o tom, že se s Adamem Vaculou viděla poprvé až na natáčení a nebylo úplně snadné se hned naladit tak, aby působila jako starší sestra, která s ním strávila celý život. Moc se těšila na natáčení s Petrem Kostkou a Danielou Kolářovou, před kterými má stále trochu ostych. S Martou Dancingerovou se zná už delší dobu, ale jako seriálová Irena se k ní moc přátelsky chovat nebude. Nelíbí se jí, jak moc obyčejná prodavačka ovlivňuje jejího bratra Petra. Moc dobře si je vědoma, jak dokáže žena s trochou talentu ovlivnit myšlení mužů.

Kristýna také vysvětlila, že nemají moc času se jako herci naladit na dobovou atmosféru, protože to tempo, jakým se seriál natáčí, nedovolí. Doufá, že diváci drobné nepřesnosti hercům odpustí. Cílem seriálu není dokumentovat obchodní dům nebo dobu, ale především vypráví příběh.

Zdroje článku:
  • Press kit Nova,
  • autorský text