Letecké katastrofy a napínavé příběhy lidí ztracených v drsné divočině

Letecké katastrofy a napínavé příběhy lidí ztracených v drsné divočině
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Téměř nadlidské úsilí lidí, kteří čelí nebezpečí, je vždy zajímavým tématem pro filmová studia a pokud se do snímku podaří obsadit známé tváře, tak si film najde své fanoušky, kteří budou z tepla domova prožívat se svými oblíbenými herci krkolomnou cestu nádhernou, ale nemilosrdnou přírodou.

Hora mezi námi (2017)

Dva cizí lidé (Kate Winslet a Idris Elba) si najmou společně letadlo, aby stihli své dohodnuté závazky. Pilot je ale starý muž a z leteckých předpisů si moc hlavu neláme. Zavedené předpisy nedodržuje, a tak svůj let neohlásí, nikomu neřekne, kam letí a ani letový plán neodevzdá.

Během letu ale nedbalý pilot zemře v důsledku silné mrtvice a letadlo, které právě přelétá přes horské hřebeny, se nekontrolovaně řítí k zemi. Pro dva pasažéry a psa, který patřil pilotovi, tak začíná jedno velké dobrodružství. Letadlo se pádem rozlomí, cestující nemají tušení, kde jsou a jak daleko je civilizace. Nedostatek jídla a velká zima je nakonec donutí k tomu, aby se vydali na cestu, která jim dává o trochu větší naději na přežití, než by měli, kdyby zůstali v blízkosti letadla.

Filmové střípky:

Kate Winslet zvažovala, zda má tuto náročnou roli přijmout. Její dobrý přítel Leonardo DiCaprio, se kterým se spřátelila při natáčení velkofilmu Titanic, ji to rozmlouval. Popsal jí, jak byl vyřízený při natáčení v podobném prostředí, ale Kate to vzala jako výzvu a roli přijala. Potom svému příteli pravidelně posílala fotky s pozdravem z natáčení.

Kate i Idris točili většinu scén bez kaskadérů, Kate dokonce dlouze přemlouvala režiséra Hanyho Abu-Assada, aby si mohla natočit scénu, kdy se pod ní prolomí led a propadne se do ledového jezera. Scéna se sice točila v nádrži, ale za mrazivých teplot, takže to nebylo nic příjemného.

Mezi vlky (2011)

O pár let starší je mrazivé akční drama s Liamem Neesonem v hlavní roli. Film v režii Joa Carnahana vypráví příběh skupiny dělníků, kteří se vrací z ropných polí na Aljašce po dvou týdnech náročné práce domů. Cestou je překvapí silná bouře a letadlo havaruje. Pouhých 7 cestujících havárii přežije a musí se vydat k civilizaci. Ale příroda je jen zdánlivě pustá. Netrvá to dlouho a poutníci zjistí, že nebezpečně blízko se drží smečka hladových vlků, která jen čeká na svou příležitost. Podaří se někomu přežít?

Jediná známá tvář patří Liamovi Neesonovi, který si zde zahrál Johna Ottwaye, tichého a životem zkoušeného muže, který přišel o ženu a rozhodl se pro život v nehostinné pustině, kde se stará o ochranu dělníků před divokou zvěří. John vlky zná a moc dobře ví, jaké nebezpečí představují.

Filmové střípky:

Film se natáčel ve velice drsných podmínkách s teplotami až - 40 °C. Sněhové bouře byly autentické a štáb nemusel používat speciální efekty.

Film si prošel velkou kritikou za vyobrazeni vlků jako krvežíznivých tvorů, kteří zabíjí pro zábavu. V reálu jsou v Severní Americe útoky vlků na lidi velice vzácné a většinou jde o zvířata nakažená vzteklinou anebo útoky zaviněné neopatrností turistů, kteří se přiblížili ke zdánlivě opuštěným mláďatům.