Hrál Karel Roden ve filmu Pelíšky? Ano, nebo ne? Odpovězte v našem kvízu správně na všechny otázky

Hrál Karel Roden ve filmu Pelíšky? Ano, nebo ne? Odpovězte v našem kvízu správně na všechny otázky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V kinech se každoročně objeví hned několik českých filmů. Některé se stanou klasikou české kinematografie, jiné jsou méně úspěšné. Jak moc dobře znáte herce a jejich role v těchto filmech?

Úspěšná česká herečka již od konce minulého století

Anna Geislerová je již více než 30 let jednou z neobsazovanějších českých hereček, která získala již tři České lvi. Její vůbec první role přišla v roce 1989 ve filmu Dobří holubi se vracejí. Poprvé na sebe více upozornila jako Marika ve filmu Requiem pro panenku. Ten byl natočen podle skutečných událostí.

V roce 2005 se provdala za divadelního režiséra

Geislerová se narodila v roce 1976. Její maminka byla akademická malířka a otec japanolog. Umělecký odkaz v rodině zachovaly také její dvě sestry, herečka Ester a výtvarnice Lenka. Anna má s manželem Zdeňkem Janáčkem tři děti. Syna Maxe a Bruna Fidelia a dceru Stellu Ginger.

Kromě herectví také napsala knihu P.S.

Anna Geislerová je nejenom herečkou, ale také spisovatelkou. V roce 2015 vydala knihu P. S. Již několik let také vydává svůj osobní diář na celý rok. Známá je ale nejvíce jako herečka. V letošním roce měl premiéru film, ve kterém si zahrála po boku Ondřeje Vetchého, Prezidentka. Roli dostala ale i v desítkách dalších filmů. Zahrála si například ve filmu Anthropoid, Pohádky pro Emmu, Štěstí, Želary nebo Medvídek.

Filmový kvíz máte za sebou. Jak jste si vedli? Pamatujete si ještě na role herců, jejichž kariéra sahá až daleko do minulého století? 

Marečku, podejte mi pero! je film s legendárním obsazením 

Filmovou klasikou, ve které se objevila hvězda televizních i filmových rolí Iva Janžurová, je film Marečku, podejte mi pero!. Ten je u diváků natolik oblíbený, že je reprízován několikrát do roka. Příběh, ve kterém se Josef Sovák vrací i v pokročilejším věku do školní lavice, je i po letech plný humoru a groteskních situací. Legendárními se staly například věty "Hliník se odstěhoval do Humpolce." nebo "Já když kouřím, tak zvracím.". 

Zfilmovaný příběh Bohumila Hrabala s rolí pro Oldřicha Kaisera 

Ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který vychází z předlohy knihy Bohumila Hrabala, si mimo jiné zahrál i herec Oldřich Kaiser. Snímek, který v roce 2007 bojoval i o Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, byl režírován Oldřichem Menzelem. Příběh nás zavádí za číšníkem Janem Dítětem, jehož životním snem je stát se milionářem. Co myslíte, povede se mu to? To se dozvíte po přečtení knihy, nebo po zhlédnutí filmu.

 

Film Davida Ondříčka sklízel úspěch nejenom v České republice 

Filmový snímek Zátopek z roku 2021 byl českou senzací, kterou lidé i dva roky po premiéře stále hodnotí velmi pozitivně. Aby také ne, když příprava herců trvala několik let a celkový rozpočet přesáhl 90 milionů korun. V hlavních rolích Dany a Emila Zátopkových se představili Martha Issová a Václav Neužil. Film inspirovaný příběhem úspěšného sportovce Zátopka a jeho ženy Dany byl natolik úspěšný, že dokázal obhájit hned 8 nominací na Českého lva. 

Zdroje článku: