Líbáš jako Bůh: Oldřich Kaiser se režisérky Marie Poledňákové trochu bál. Přestal dokonce během natáčení pít

Líbáš jako Bůh: Oldřich Kaiser se režisérky Marie Poledňákové trochu bál. Přestal dokonce během natáčení pít
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
U tvorby Marie Poledňákové jsme si už zvykli, že její filmy mají dlouhodobě velkou sledovanost a diváci se na ně rádi dívají i během repríz. Určitě k nim patří i český film z roku 2009 Líbáš jako Bůh, který do kina přišlo zhlédnout přes 900 tisíc diváků.

Příběh ze života, který by se mohl opravdu stát, přivedl na televizní obrazovky v hlavní roli známou slovenskou herečku Kamilu Magálovou v roli učitelky Heleny Altmanové. Helena má hodně pestrý život a s prací, koníčky i rodinou úplně zapomněla na to, že se jí někam vytratila láska k manželovi. A mělo to své důvody.

Až jednoho dne se něco nevysvětlitelného stalo a ona se opět zamilovala. Ze své znovu zažehnuté vášně byla sice zaskočená, ale lásce se nedá poroučet ani ve zralém věku a záchranář František ji přitahoval tak, že si jednoduše nemohla pomoct.

S hlavní ženskou rolí režisérka Marie Poledňáková dlouho váhala. Nenašla tu správnou herečku, která by splňovala její představu o ženě, která v sobě vzkřísí vášeň, o které ani netušila, že ji ještě někdy ochutná. Pár kandidátek měla, ale šlo o herečky spojované se seriály a ona nechtěla, aby charakter seriálové postavy ovlivnil vnímání diváků ve filmu.

Magálová, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

A potom jednoho dne uviděla Magálovou v pořadu Haliny Pawlowské a měla jasno. Našla svou Helenu.

Tím však problémy s obsazováním neskončily, protože jednu z hlavních rolí měl obsadit i Oldřich Kaiser, který pro ni měl ty nejlepší předpoklady. Kaiser má prostě stále svůj šarm a ani šediny na tom nic nezměnily. Jenže o herci bylo známo, že je ve spárech alkoholu, a to mu často ovlivňovalo i pracovní život. To je u filmu docela problém, protože natáčecí den je finančně náročný, a tak je vše naplánováno doslova na hodiny. Žádný režisér nechce v dnešní době hledat svého herce po hospodách, jak se to v dávné minulosti občas stávalo, když se „ztratil“ třeba Menšík nebo Sovák.

Oldřich Kaiser dostal jasné podmínky, za kterých může natáčet. Stejně dobře věděl, že i maličký přešlap zaviněný alkoholem by pro něj znamenal okamžitý konec natáčení a finanční důsledky. Stárnoucí herec asi pochopil, že nabídku na tak velkou roli nedostává každý den, a proto šel do sebe a žádný problém s pitím neměl. Navíc, když se potkal na natáčení s Evou Holubovou, nikdy se nenudili a dokázali svými improvizovanými scénkami bavit celý filmový štáb.

Hvězdně obsazený film diváky zaujal a během premiérového víkendu ho vidělo v kině téměř 100 tisíc lidí. Kromě Magálové, Kaisera a Holubové se ve filmu objevily i další herecké hvězdy jako Nela Boudová, Jiří Bartoška, Roman Vojtek nebo Martha Issová.

Určitě je zajímavé, že jednu z malých dětských rolí obsadil čtyřletý Filípek, který nedostal roli proto, že by byl nějak výjimečnější než ostatní děti, ale měl během konkursu číslo 23 a přesně takové číslo měl kdysi Tomáš Holý.

Zdroje článku: