Celebrity pod lupou: Tři zastaveníčka s nepřehlédnutelným Budem Spencerem

Celebrity pod lupou: Tři zastaveníčka s nepřehlédnutelným Budem Spencerem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vždy dělal věci po svém. Bud Spencer je především spojován se svým přítelem a hereckým kolegou Terencem Hillem, se kterým natočil své nejpopulárnější filmy. Život tohoto italského obra je však mnohem pestřejší.

Narodil se v Neapoli v roce 1929 jako Carlo Pedersoli a už rok po zápisu do školy získává první úspěchy v plavání. Když je v roce 1940 vybombardována továrna jeho rodiny, kterou založili jejich předci v 19. století, celá rodina odchází do Říma, který je díky Vatikánu mnohem bezpečnějším městem.

Carlo řádně studuje a v roce 1946 skládá velice úspěšně maturitní zkoušku. Daří se mu ve sportu. Jeho ragbyový tým se stává mistrem Itálie a Carlo plaveckou hvězdou, která v 15 letech poráží mnohem starší závodníky.

Nepodceňuje své vzdělání a nastupuje na univerzitu v Římě, aby studoval chemii. Patří mezi nejmladší univerzitní studenty v zemi. Těžká doba však dolehla na celou jeho rodinu, a tak se stěhuje do Brazílie. Herec tuto dobu popisuje jako šťastnou. Musí sice pracovat na montážní lince v Rio de Janeiru, ale učí se portugalsky a je uchvácen brazilskou hudbou.

V roce 1948 se rodina vrací do Itálie a Carlo na univerzitu. Chemie už je ale minulostí a začíná studovat práva, protože má víc času na plavání a nově i na box, kde všechny poráží.

Velký úspěch v plavání, první filmové role a emigrace do Jižní Ameriky

Úspěchy v plavání se dostavily rychle. V roce 1949 se stává nejlepším Italem ve volném stylu. Rok poté je prvním Italem, který zaplave 100 m volným způsobem pod minutu. Na konci kariéry v roce 1957 se stává sedmkrát mistrem Itálie (navíc také třikrát jako junior) a další čtyři vítězství má ze štafety. Je také členem týmu vodního póla, který si přivezl z OH v Londýně v roce 1948 zlato. Titul mistrů světa obhájili i v roce 1960 v Římě.

Jako velice urostlý a impozantní muž neuniká pozornosti filmařů a od roku 1949 se objevuje v malých rolích. To ho trochu odvádí od plavání, a přestože se ještě objevuje na OH v Helsinkách a v Melbourne, už ho nebaví náročný trénink. V 27 letech tak s vrcholovým plaváním končí.

Carlo už je díky sportovním úspěchům v Itálii hodně populární, ale cítí, že potřebuje změnu. Odchází do Venezuely, aby si dokázal, že zvládne žít bez luxusních aut a neustálé pozornosti. V Caracasu ho nikdo nezná a začíná pracovat jako mistr na stavbě Panamerické dálnice. Zkusí si i práci v automobilce, ale hodně se mu stýská po rodině a po děvčeti.

V roce 1959 je zpět v Římě a hned také ve filmu. V epickém dramatu Hannibal hraje i Terence Hil, ale během natáčení se ještě nepotkávají.

Rodí se Bud Spencer

Sňatkem s dcerou vlivného producenta si trochu cestu k filmu usnadňuje, ale nežení se z vypočítavosti. S Marií už se zná mnoho let. V roce 1961 je na světě syn Giuseppe a rok poté dcera Cristiana. V letech 1960 až 1964 se Carlo živí jako skladatel neapolských lidových písní pro společnost RCA. Porušuje smlouvu a zakládá si svou produkční společnost na dokumenty a televizní reklamu pro italskou televizi. Tchán ho od herectví trochu odradil.

Jenže osudu neunikne. V roce 1967 ho oslovuje Giuseppe Colizzi, známý Marie, a nabízí mu roli ve „spaghetti westernu“ Bůh odpouští, já ne. Pro film se hledá obr, a to Carlo rozhodně je. Měří 194 cm a váží 118 kg. Láká ho finanční odměna, ale trochu se stydí roli přijmout, aby si neohrozil podnikání „vtipnou kovbojskou rolí“. Nechává si tedy narůst vousy, aby ho nikdo nepoznal, a bylo mu doporučeno, aby si změnil jméno. V módě jsou ta americká. A tak se z oblíbené značky piva Budweiser a ze jména oblíbeného herce Spencera Tracyho rodí Bud Spencer.

Jak herec popsal ve svých memoárech, nemluvil dobře anglicky, nejezdil moc sebejistě na koni a vůbec nepředpokládal, že by mohl dostat další podobné nabídky. Westernové filmy na konci šedesátých let upadaly. Jenže to se mělo změnit.

Bud Spencer natočil i celou řadu filmů bez Terence Hilla, ale sám přiznal, že právě filmy s modrookým bloňdákem točil nejraději.

Česká televize nabízí v příštích týdnech hned tři nostalgické připomínky herce, jehož život vyhasl 27. 6. 2016.

Dnes já, zítra ty

Bud Spencer jako jeden z pistolníků v Billově bandě. A jak lze očekávat, pro ránu nepůjde daleko a moc toho nenamluví. V sázce je pomsta za smrt manželky, za kterou si Bill odseděl ve vězení neprávem pět let.

K vidění na ČT2 3. 8. 2023 ve 21:50.

Také andělé jedí fazole

Zmrzlinář Sonny a zápasník Charlie (Bud Spencer) jsou dva kumpáni, kteří mají věčně hluboko do kapsy. Když je do svých služeb přijme mafiánský boss Angelo, zdá se, že se na ně konečně usmálo štěstí. Jenže dva kamarádi nejsou stavění na vymáhání dluhů od těch nejchudších a jejich šéf Angelo nemá pro dva novodobé Robiny Hoody, kteří místo mlácení ještě chudým půjčují ze svého, pražádné pochopení. Charlieho smrtící údery a Sonnyho důvtip tak nakonec přece jen dojdou uplatnění, ale trochu jinak, než gangsteři čekali.

K vidění na ČT2 10. 8. 2023 ve 21.50.

Banánový Joe

Banánový Joe přijíždí s bárkou plnou ovoce. Má sice trsy prvotřídních banánů, ale není mu to nic platné. Potřebuje nutně získat licenci, což je problém, protože obchod má pod palcem mafie. Silák zvyklý žít v přírodě se dočká ve městě pouze problémů, a tak na řadu přijdou silné pěsti.

K vidění na ČT2 17. 8. 2023 ve 21.50.

Zdroje článku: