Táhne mu na 35, ale stále na něj rádi vzpomínáme – Jak probíhalo natáčení seriálu s oblíbenou postavičkou Alfem

Táhne mu na 35, ale stále na něj rádi vzpomínáme – Jak probíhalo natáčení seriálu s oblíbenou postavičkou Alfem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Skvělá znělka, šílený mimozemšťan a sympatická rodinka. Co víc si může člověk přát od seriálu. Sitcom Alf dokázal tyto vlastnosti spojit a postaral se od roku 1986 o báječné vzpomínky. Připomeňme si ho tedy.

Alf aneb když mimozemšťan přistane na garáži

První epizoda začíná seznámením se s Alfem. Gordon Shumway, obyvatel planety Melmac a na Zemi pojmenovaný Alf, jakožto zkratka slov Alien Life Form, ztroskotá se svou vesmírnou lodí a musí nouzově přistát na garáži rodiny Tannerových. Aby nebyl v nebezpečí, rodina se rozhodne Alfa u sebe schovat, než opraví svou loď.

Následují čtyři zábavné roky života rodiny s novým chaotickým chlupatým kamarádem. To, že Alfův oblíbený pokrm jsou kočky, je asi nejmenší problém. Samozřejmě by se nikdo neměl dozvědět, že tam Alf žije, především ne americká vláda, která by na něm zkoušela různé experimenty. Jenže Alf jim zatajení vskutku neulehčuje, protože je hodně excentrický a hlučný. Rád telefonuje do televizních pořadů a nevzácně se ukáže na veřejnosti. Přesto zvládají otec William, matka Katherin a děti Lynn a Brian schovat Alfa před většinou zvědavých očí – pouze další rodinní příslušníci a psychiatr Williama vědí o existenci Alfa.

Po čtyřech řadách se dozvíme, že loď nikdy neopraví. Poslední epizoda končí cliffhangerem, jež se měl rozuzlit na začátku páté řady. Jenže ta se nestihla natočit. Seriál tedy končí s Alfem v rukou vlády.

Jak se seriál natáčel?

Největší výzvou byla realistická interakce herců s maňáskem Alfa. Při scénách s celým Alfem si navlékl liliputánský herec Michu Meszaros speciálně pro něj ušitý kostým. V něm mohl ale pouze chodit. Když ale šlo o scény, ve kterých Alf gestikuluje či mluví, byla potřeba ruční loutka. Ta byla hraná třemi lidmi: Paulem Fuscem (hlava, hlas a levá ruka), Lisou Buckleyovou (pravá ruka) a Bobem Fappianem (mimické pohyby).

Výsledek je jednoznačně perfektní. Paul Fusco byl i vynálezce seriálu, dal Alfovi nejen svůj hlas, ale i nezaměnitelný charakter a jedinečnou sympatii. Po ukončení seriálu dostal Alf dva filmy a kreslený seriál pro děti. Až dodnes je Alf oblíbenou postavou, hračky, plyšáci a další se nadále prodávají v různých obchodech. Opakování seriálu se občas odvysílá i u nás.

 

Zdroj: