Bohouš z Dědictví aneb Kurvahošigutntág slaví 71. narozeniny. Tohle všechno stihl Bolek Polívka během pestrého života

Bohouš z Dědictví aneb Kurvahošigutntág slaví 71. narozeniny. Tohle všechno stihl Bolek Polívka během pestrého života
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes, 31. července, slaví náš valašský král 71. narozeniny. Pojďme se ohlédnout za jeho pestrým životem, který žije určitě naplno a vychutnává si každý okamžik. Základem jeho hereckého projevu je lidskost, a to není málo.

Životní cesta

Bolek Polívka pochází z rodiny nadšených divadelních ochotníků, a tak se jeho cestě přes střední školu, kde už vystupoval s komickým kvartetem, až na brněnskou JAMU doma nikdo nedivil. Své angažmá v divadle Husa na provázku zahájil už v roce 1972. V roce 1993 zakládá v Brně vlastní divadlo a hostuje v několika dalších. V životě se stihl 3x oženit, zplodit 6 dětí, vydělat peníze, přijít o ně, mít své pořady v TV, korunovat se králem a hrát.

Podařená komedie herce proslavila

Ale Bolek je také filmový herec a určitě výborný. Pokud Boleslava někdo jako herce neznal, tak po natočení filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág už se to určitě změnilo. V roli nezapomenutelného povaleče a opilce, který přijde k penězům, opravdu zazářil a Bohóš se stal tak trochu symbolem restituční doby, kdy se vracely majetky. Celý film je natočený ve skvělém tempu a s mimořádně dobře vykreslenými rysy vesnických obyvatel. Ve filmu je jedna scéna, která se už stala legendární. Vzpomínáte si na Bohóšovu odbornou rozpravu o víře, kterou vede s manželkou svého advokáta a skončí to Bohoušovou důvěrou v existenci intimních partií dotyčné osoby? Tak to bylo opravdu povedené, a nakonec celý film je plný humoru přesně ve stylu, který českému divákovi vyhovuje.

Příběh plný lásky a pochopení

Z jeho dalších děl nejde nezmínit film nominovaný na Oskara: Musíme si pomáhat. Za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli byl oceněný u nás. Právě v tomto filmu uplatnil svůj prostý styl plný lidskosti a ukázal, jak je jednoduché pomáhat, když člověk opravdu chce. A díky lidskosti je schopný na sebe vzít i riziko, že by se mu taková pomoc v kruté době, jakou válka určitě byla, mohla stát osudovou. Film, který nabízí divákovi drobné lidské radosti v těžké době patří určitě mezi hercovy nejlepší počiny a popřejme mu k narozeninám, aby si zahrál další postavy v podobném stylu.