Bára Seidlová: princezna Zubejda zavítala do Ulice

Bára Seidlová: princezna Zubejda zavítala do Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mnozí diváci poznávají Báru Seidlovou díky její roli princezny Zubejdy z pohádky Lotrando a Zubejda. Nyní mají fanoušci této usměvavé herečky tu čest potkávat Báru poměrně pravidelně v seriálu Ulice.

Bára Seidlová se narodila v Břeclavi dne 23. 5. 1981, ale vyrůstala v nedalekém Mikulově. Barbora vystudovala činoherní herectví na brněnské konzervatoři, a poté úspěšně vystudovala i pražskou DAMU. Bylo jí teprve patnáct let, když ji režisér Karel Smyczek obsadil do svého pohádky, ze které se jí mnozí pamatují dodnes - Lotrando a Zubejda. Bára si zde zahrála hlavní roli princezny Zubejdy s budoucím režisérem Jiřím Strachem. Té se jednou za čas někdo zeptá na roli právě této princezny.

„Jeden stařičký novinář ji zase překřtil na Zubajdu, prohlížel si okatě moje zuby a ptal se, proč jsem dostala jméno Zubajda! Prostě každý to vidí jinak. Před pár lety jsme seděly s kamarádkou v kavárně a jedna maminka vyslala dítko vybavené propiskou a kusem papíru, ať si jde pro podpis za princeznou. Holčička podala papír mé kamarádce. Ta se jí podepsala a ta malá na rozdíl od maminky zářila štěstím," přiznala s úsměvem Bára.

V tom samém roce natočila inscenaci Romeo, Julie a tma, ve které si zahrála roli Ester. 

Po DAMU FAMU

Během studií v hlavním městě na FAMU, tato sympatická herečka ztvárnila roli v několika studentských filmech. Ani divadelní prostředí jí není ale cizí. Divadelní kariéru totiž začala už v Brně v Divadle Bolka Polívky, poté hostovala i v divadle Na kopečku, v Činoherním klubu v Praze, Divadle na zábradlí, Městském divadle Brno, v brněnské Redutě a Divadle komedie.

Před kameru se Bára vrátila v roce 2003, kde získala roli v seriálu "Místo nahoře", kde ztvárnila roli Martiny Lukešové, dospívající dcery Simony Stašové a Miroslava Táborského. Zahrála si i v několika epizodách pokračování, které se tentokrát jmenovalo "Místo v životě". Bára se v tomto pokračování ale neobjevovala už tak často a po této roli se vzdala kariéry seriálové herečky.

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Přesto o rok později stála před kamerou znovu, a to ve filmu Boleru, kde ztvárnila hlavní roli. Diváci si Báru ale mohli připomenout i v teenagerské komedii "Snowboarďáci", kde se objevila jako snowboarďačka Tereza. 

Bára se krátce poté vzdala i její kariéry filmové herečky, protože divadelní prostředí jí bylo bližší. Sama několikrát přiznala, že v tomto zázemí má více volnosti.

Herečka na volné noze

Barbora Seidlová se tak stala herečkou na volné noze. Nejčastěji ji člověk může zahlédnout v brněnském Divadle Bolka Polívky, ve kterém jako mladičká začínala. Herečka se rovněž věnuje autorskému Divadlu MALÉhRY, se kterým hostuje v divadlech po celé vlasti v různorodých projektech. Může jít o práci pro televizi nebo dokonce vydávání knih. Bára toto divadlo má ráda, jelikož jí učí přijímat zodpovědnost a improvizovat. 

Z divadelních prken do Ulice

Když se Bára objevila v nekonečném seriálu Ulice, diváci byli zprvu skeptičtí. Trnem v oku ji jim byl totiž věk. Podle diváků je totiž, na roli maminky Jany, příliš mladá. Báře Seidlové je totiž 40 let, zatímco její seriálové dceři je 27 let. Když ale pomineme tento věkový rozdíl, Bára se přiznala, že se svou seriálovou postavou nemá společného vůbec nic. A proto ji uchopila jako výzvu.

A jak herečka svou postavu vnímá?

„Diana je klasickou „obětí společnosti“. Uvěřila totiž, jako mnozí z nás, že hodnota člověka závisí na tom, jak působí navenek. Nepřijala sebe samu takovou, jaká opravdu je, ale nasadila si masku, o níž se domnívá, že má vyšší hodnotu než její pravá tvář. Stejně tak se nedokáže přenést přes „chyby“ minulosti," přiznala herečka, kterou v Ulici máme tu čest vídat čím častěji. 

Zdroje: