Život v Buckinghamském paláci není žádný med. Nejzajímavější snímky vyprávějící o historii britské monarchie

Život v Buckinghamském paláci není žádný med. Nejzajímavější snímky vyprávějící o historii britské monarchie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud jde o britskou rodinu, asi nejlepší způsob, jak poznat a pochopit tento fascinující svět, jsou filmy a seriály o královských dynastiích. Být králem nebo královnou není jen o pompéznosti, moci a bohatství. A právě vydařené snímky nám pomáhají nahlédnout pod povrch vytvořeného mediálního obrazu.

• Koruna

Asi největší pozornost je v současné době věnovaná seriálu z produkce Netflixu. Ten začal v roce 2016 a měl by mít celkem 60 dílů rozdělených do šesti ročních období mapujících příběh současné královny Alžběty II. od jejího sňatku s princem Filipem v roce 1947 až po současnost.

Projekt je velice dobře zpracovaný a drží se historických dat.

Čtěte také: Kdo je Claire Foy alias Alžběta II. ze seriálu Koruna

• Králova řeč

Poutavý příběh v režii Toma Hoopera v hlavní roli s Colinem Firthem, Geoffreyem Rushem a Helen Bonham Carterovou vypráví skutečný příběh Jiřího VI., který nastoupil na trůn v roce 1936 a byl nucen čelit boji s koktáním, protože musel během druhé světové války přednést důležité projevy k národu.

Film získal 12 nominací a 4 výhry Oscarů, za nejlepší film, herce, scénář a režiséra.

• Královna

Hlavní role ve filmu z roku 2006 se skvěle zhostila Helen Mirren. Jde o snímek zasazený do období smrti lady Diany, kdy se královská rodina musela vypořádat s enormním zájmem veřejnosti o tuto tragickou událost. Scénář k filmu pochází od Petra Morgana, který stojí za seriálem „Koruna“. Režie se ujal Stephen Frears.

Helen Mirren za roli obdržela v roce 2007 Oscara, jako nejlepší herečka.

Čtěte také: Zajímavosti z prostředí seriálového trháku Koruna

• Viktorie a Abdul

Příběh zfilmovaný v roce 2017 diváky zavádí do historie, kdy na anglickém dvoře vládla královna Viktorie (1837-1901). V roli královny se představila Judi Dench, pod režijním vedením Stephena Fearse. Film je o netradičním přátelství stárnoucí královny a mladého sluhy Abdula Karima, který přijel z Indie, aby pomohl s oslavami výročí královniny korunovace.

• Královna Alžběta (1998) a Královna Alžběta: Zlatý věk (2007)

K vydařeným historickým snímkům patří i dva filmy z režijní dílny Skekhara Kapura v hlavní roli s Cate Blanchett. Děj pojednává o životě Alžběty I., která byla první protestanskou královnou na britském trůnu. Byla potomkem Anny Boleynové a Jindřicha VIII.

Za roli královny získala herečka v roce 1999 Zlatý glóbus. Druhý z filmů získal Oscara za kostýmy.

Čtěte také: Kleopatra: Realita versus idealizovaná a neodolatelná kráska z hollywoodských filmů

• Diana

Snímek z roku 2013 režírovaný Oliverem Hirschem představuje lady Dianu během posledních dvou let jejího života, kdy se rozvedla s následníkem trůnu a začala si žít svůj život bez omezování královským protokolem, ale o to více pronásledovaná novináři z bulvárních novin. Dianu si zahrála Naomi Watts.

• Favoritka

Olivia Colman, která pro filmovou roli musela přibrat asi 16 kg, ztvárnila poslední královnu z rodu Stuartovců, nepopulární Annu. Annu historie líčí jako plachou a přehlíženou panovnici, která nebyla ani moc chytrá. Její jedinou přítelkyní byla lady Sarah (Rachel Weisz), která za ni prakticky vládne. Režisérem snímku z roku 2018 je Yorgos Lanthimos.

Olivie Colman získala za roli Oscara i Zlatý glóbus jako nejlepší herečka.