Kdo je Claire Foy alias Alžběta II. ze seriálu Koruna

Kdo je Claire Foy alias Alžběta II. ze seriálu Koruna
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dala o sobě vědět již v několika seriálech, britských divadlech a také celovečerních filmech. Od roku 2016 je notoricky známá jako Alžběta II. díky roli v seriálu Koruna. Jak se Claire Foy dostala na výsluní?

Narodila se v roce 1984 v britském Stockportu. Matka pocházela z Irska, otec pracoval jako prodavač společnosti Rank Xerox. V jejích osmi letech se rodiče rozvedli. Herecké ambice získala již během dospívání, studovala dramatický obor na univerzitě v Liverpoolu. Později absolvovala také roční herecký kurz na Oxfordské univerzitě. V roce 2007 se přestěhovala do Londýna, sdílela zde dům s pěti dalšími přáteli z dramatické školy a snažila se prosadit ve světě showbyznysu. 

Již během jejího času na Oxfordu vystupovala v divadelních hrách Prvotřídní ženy, Daleká cesta za domovem Lekce neslušného chování. Po angažmá v Královském národním divadle přišel její debut na televizních obrazovkách v roce 2008 jako hlavní role Amy Dorrit v seriálu BBC Malá Dorritka. Z děl produkce BBC se dále objevila ve Vyšší a nižší společnost jako Lady Peshepone. Následovala role v televizním filmu Zaslaná pošta a v Honu na čarodějnice po boku Nicolase Cage. Jako Lady Macbeth mezitím hrála na divadelních prknech v Macbethovi. 

V roce 2016 byla nominována v kategorii nejlepších hereček cen Britské televizní akademie pro roli anglické královny Anne Boleyin v seriálu Wolf Hall. Ve stejném roce byl představen seriál Koruna, který doprovází vládu královny Alžběty II., v podání právě Claire Foy. Vysloužila si Zlatý glóbus za nejlepší ženskou roli, cenu Emmy a nominaci na nejlepší ženskou roli Britské akademie. Královnu si zahrála i ve druhé sérii, než roli převzala Olivia Colman, která ji ztvárnila v pokročilejším věku. V roce 2017 hrála Dianu Cavendish v kanadském dramatu Breath. V posledních letech jsme se s Claire Foy setkali také ve filmech První člověk, Nepříčetná a v letošním roce očekáváme premiéru životopisného snímku Louis Wain.

Provdala se za herce Stephena Campbell Moora, s nímž má pětiletou dceru Ivy. V roce 2018 oznámili rozvod.