Hodiny: Tři slavné herečky spojil jeden románový příběh

Hodiny: Tři slavné herečky spojil jeden románový příběh
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Psychologické drama tří hrdinek se odehrává ve třech časoprostorech. Spojuje je román Paní Dallowayová: Virginia Woolfová román píše, Laura Brownová jej čte a Clarissa Vaughanová jej žije. Příběh svedl dohromady herečky Nicole Kidman, Julianne Moore a Meryl Streep.

Ženy se snaží přesvědčit své okolí, že jsou šťastné, ale uvnitř cítí pravý opak a skrývají své démony. Potýkají se s životem v prázdnotě a depresi, se vztahem k ženám a s vnitřní komplikovaností. Každá z nich nakonec volí únik.

Píše se rok 1923 a v anglickém Richmondu žije Virginia Woolfová (Nicole Kidman), které lékaři kvůli psychickým problémům a depresi doporučili klid venkova. Virginia s lesbickými sklony se cítí nepochopená, osamělá, přestože ji v její literární činnosti podporuje manžel Leonard. Když za ní přijede na návštěvu sestra Vanessa se svými dětmi, Virginia sestře závidí, že bydlí v Londýně, kde to žije.

Los Angeles v roce 1951 připravuje domácí hospodyňka Laura Brownová (Julianne Moore) se synem Richiem oslavu narozenin svého manžela Dana. Lauru její život středostavovské paničky dusí. Zjišťuje, že je znovu těhotná. Navštíví ji její kamarádka, bezdětná Kitty, která se chystá do nemocnice na operaci právě kvůli tomu, že si přeje počít dítě. Laura nedokáže zakrýt svou náklonnost a Kitty políbí. Obává se o ni.

V roce 2001 chystá v New Yorku editorka nakladatelství Clarissa Vaughanová (Meryl Streep) oslavu na počest svého přítele a bývalého milence Richarda Browna. Dostal cenu za svůj román, ale umírá na AIDS. Clarissa se o něj již roky stará. Toužila po dítěti a má s jakýmsi neznámým mužem dceru Julii. Nyní sdílí domácnost se svou přítelkyní Sally. Když je s Richardem, tak cítí, že žije, jinak jí vše připadá hloupé. Richard jí oznámí, že asi oslavu nezvládne. Cítí, že prohrál, a přežívá jen kvůli ní. Chce, aby ho nechala odejít, a nakonec v její přítomnosti skočí z okna. Clarissa ruší oslavu, když k ní přijíždí Laura Brownová, Richardova matka.

Zajímavosti:

Snímek byl nominován na Oscara hned v devíti kategoriích. Nicole Kidman sošku získala za svůj výkon v hlavní roli. Oceněna byla za tuto roli i cenou BAFTA, kterou snímek Hodiny získal také za nejlepší hudbu. Nicole Kidmanová za roli získala také Zlatý globus, ten vyhrál i snímek sám za nejlepší drama.

Původní stejnojmenný román Michaela Cunninghama byl oceněn Pulitzerovou cenou.

Autor knižní předlohy Michael Cunningham se v malém cameu objeví na ulici, když jde Clarissa (Meryl Streep) nakupovat květiny. Jeho jméno je také na zasedacím pořádku pro Richardovu (Ed Harris) párty.

„Hodiny“ byl pracovní název jednoho z románů Virginie Woolfové, který nakonec vyšel pod názvem Paní Dallowayová.

V knižní předloze je Meryl Streep zmíněna jako filmová hvězda, kterou Clarissa Vaughanová zahlédne skrz okno květinářství. Ve filmu Meryl Streep zvárnila právě postavu Clarissy.

Nicole Kidman si přečetla všechny dopisy Virginie Woolfové. Uvedla, že jí pomohly dostat se pod kůži postavy více než autorčiny romány. Nicole Kidmanová, která je levačka, se musela naučit psát pravou rukou jako Virginia Woolfová. 

Změnit tvář hvězdné Nicole Kidman (Virginia Woolfová) prý režiséra Stephena Daldryho napadlo až během zkoušek: „Začínali jsme novými botami, pak jsme měnili šaty, zkoušeli jsme různé paruky... Věděli jsme, že musíme něco udělat. Nicole se do toho příliš nechtělo, ale přesvědčili jsme ji, aby to alespoň zkusila, a ta změna byla ohromná. A myslím, že pro ni i velice osvobozující. Fungovalo to jako stará dobrá divadelní maska, která vám dává nové možnosti. Zavolali jsme i producenta Scotta Rudina a chtěli znát jeho názor – přišel na plac, seděl vedle ní asi půl hodiny a pak se zeptal: ,A kde je Nicole?‘ A to ji zná dobře. Takže bylo rozhodnuto."

Maskéři byli z nominací na Oscara diskvalifikováni, protože k doladění nosu Nicole Kidman v roli Virginie Woolfové byly použity počítačové triky. Změnit Julianne Moore ve starou Lauru trvalo maskérům dlouhých 6 hodin.

Film je k vidění 16. 6. na Prima Max.

Zdroje článku:
  • Press kit FTV Prima,
  • Autorský text