Manželé Stodolovi míří k vám do obýváku: Patologický vztah vražedné dvojice mistrně rozehrají Lucie Žáčková a Jan Hájek

Manželé Stodolovi míří k vám do obýváku: Patologický vztah vražedné dvojice mistrně rozehrají Lucie Žáčková a Jan Hájek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když režisér Petr Hátle přemýšlel o převedení jednoho z nejotřesnějších zločinů v novodobé historii kriminalistiky na filmové plátno, prvním nápadem bylo natočit dokument. Jak však začal studovat skutečný případ, došlo mu, že dokument nedokáže tak dokonale zobrazit vztah obou vrahů a jejich vzájemnou manipulaci.

Pro zprostředkování hrozivých událostí bylo potřeba herců, kteří by dokázali divákům nechat nahlédnout do jejich vzájemného chorobného vztahu, který je vedl na společné cestě zločinem. Právě Lucie Žáčková a Jan Hájek měli mezi sebou zvláštní chemii, která se režisérovi hned zalíbila. Především ženská postava musela na první pohled dokázat přesvědčit režiséra, a následně i diváky, že dokáže „přesvědčivě ohýbat svět kolem sebe tak, jak potřebuje“. Musela z ní také výrazně vyzařovat temnota, přestože na první pohled by šlo o ženu příjemného vzhledu, která nemá problém přesvědčit všechny kolem, jak přátelská je. A to během castingu Lucie Žáčková předvedla.

Tvůrci se rozhodli nekontaktovat osoby, které se staly předlohou filmu, jak je to dnes moderní. Spolehli se na svou intuici, na vytvoření správné atmosféry se záběry se sporým osvětlením a ruční kamerou. Celý příběh podtrhl hudbou Adam Levý, který se účastnil natáčení jako zvukař, a byl tak blízko postavám i příběhu.

Režisér, který doposud natáčel hlavně dokumenty, moc dobře chápal, jaký vliv má na daný příběh zobrazované prostředí, a proto si pro film zvolil specifické lokality. Staré domy ve venkovské krajině jsou často obývané opuštěnými seniory, čas jako by se tam zastavil a lidé tam často dožívají v osamění a omšelosti.

Právě takové oběti si manželé Stodolovi pro své vražedné řádění vybírali. Štáb točil na různých místech po republice. Diváci poznají okolí Zruče nad Sázavou, Jiřice a město Mašťov.

Celým příběhem se táhne téma nadvlády nad druhým člověkem, manipulace a provokace. Jako by to pro zvrhlý pár byla jen hra o moc.

záběr z filmu
záběr z filmu | Zdroj: CinemArt

Tvůrci stojí za názorem, že je důležité lidem ukazovat nejen romantické a dojemné komedie, ale společnost by měla mluvit i o špatných a nepříjemných věcech, které jsou součástí každé společnosti. Tím, že je budeme ignorovat, rozhodně nezmizí. Pro lidi by to měl být signál, aby nebyli lhostejní ke svému okolí, a především k starým lidem. Za dveřmi sousedního bytu nebo domu se mohou odehrávat dramata, o kterých nikdo zvenčí nemá ani ponětí.

A někdy stačí jen málo, a to nezavírat oči před podezřením, které někde uvnitř možná hledá způsob, jak zastavit skryté zlo.

Film, o kterém se hodně mluví, si můžete vychutnat od 5. června na Netflixu.

Zdroje článku: