Zemřel kameraman Michael Chapman. Byl u toho, když se psaly dějiny kinematografie

Zemřel kameraman Michael Chapman. Byl u toho, když se psaly dějiny kinematografie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do filmařského nebe se odebral Michael Chapman. Měl na kontě dvě nominace na Oscary – za snímek Uprchlík a za Zuřícího býka. Kromě filmů natáčel i veleslavné hudební klipy.

O smutnou zprávu se podělila jeho slavná manželka

Kameraman odešel na onen svět ve věku 84 let. Příčinou úmrtí bylo srdeční selhání. O smutnou zprávu se s filmovým světem podělila jeho manželka, kterou je Amy Holden Jones – scénáristka seriálu Doktoři nebo snímku Neslušný návrh s Robertem Redfordem a Demi Moore v hlavních rolích.  Kameraman Michael Chapman byl při tom, když se psaly významné dějiny kinematografie.

Měl na kontě na padesát filmů

Jako pomocný kameraman působil už při natáčení legendárního Kmotra Francise Forda Coppoly, podílel se i na vzniku hororových Čelistí. Legendární thriller Stevena Spielberga natočil Bill Butler, ale Chapman již působil jako vedlejší kameraman a měl možnost se leccos přiučit. Snímek z roku 1975 změnil dějiny filmu a posbíral řadu Oscarů, stejně jako Kmotr.

Mezi nejslavnější kousky, které Chapman již jako hlavní kameraman natáčel, se zařadilo sportovní drama Zuřící býk s Robertem De Nirem v hlavní roli a Uprchlík, ve kterém si po boku Harrisona Forda zahrál i Tommy Lee Jones. Za tyto dva počiny obdržel kameraman nominaci na Oscara.

Krotitelé duchů

Milovníci fantasy komedie z roku 1989 Krotitelé duchů si jistě pamatují všechny hlavní hrdiny, včetně Billa Murraye a Sigourney Weaver, málokdo ale ví, že za kultovním filmem stojí i skvělá kamera Michaela Chapmana. O rok později natočil také dnes v Americe velmi kontroverzně přijímaný komediální krimi snímek s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli, Policajt ze školky.

Kameraman stojí také za úspěšným hudebním videem Michaela Jacksona z roku 1987 k písni Bad.