30 případů majora Zemana: Honza se nechal přemluvit a přesunul své působiště do Prahy, poznává plachou učitelku Lídu

30 případů majora Zemana: Honza se nechal přemluvit a přesunul své působiště do Prahy, poznává plachou učitelku Lídu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V epizodě Mědirytina se Zeman potýká se šmelináři a padělatelem. Na chvíli podezírá z něčeho nekalého i mladou učitelku Lídu (Renata Doležalová), která se však jen připletla do honu na falešné potravinové lístky. Přichází i další postavy, například strážmistr Stejskal v podání Ladislava Mrkvičky.

Případ začíná ale úplně nenápadně, když se v jednom činžáku nešťastnou náhodou otráví Trojánek, jeden z nájemníků. Zeman se po přestupu do Prahy k majoru Pavláskovi (Josef Větrovec) zatím rozkoukává. Na místě je i Stejskal (Mrkvička) a skupina z laborky pro zajištění stop. Kromě mrtvoly neujdou ostřížímu zraku policistů potravinové lístky na maso, celkem na 16 kg. Po válce a znárodňování se hospodářství jen těžce vzpamatovávalo, a tak některé potraviny byly pouze na příděl. To komplikovalo život nejen běžným lidem, ale i hospodským, kteří provozovali kuchyň.

Expertíza potvrdila to, co si policisté mysleli. Lístky byly falešné a stejné padělky se objevily i ve vinárně Panonia, kam Trojánek chodil. Právě tam se objevuje na scéně Ludmila Brůhová, která Trojánka hledá a hned je podezřelá.

Policisté se rozhlíží i po tržišti, kde měl Trojánek stánek a tam narazí na kořenářku Hodačovou (Světla Amortová), které nic neunikne. Trojánka hledal i číšník ze zmíněné vinárny, a právě tam se soustředí další vyšetřování.

Číšník si udělal z falešných lístků skvělý přivýdělek a k výslechu musí i Lída, která byla náhodou ve vinárně. Zeman je ale v přítomnosti slečny hodně roztržitý a je evidentní, že mu změna prostředí prospěla a rád by si našel partnerku.

Milostné okouzlení však mladému policistovi nebrání ve vyšetřování. Podezření padá na Takáče (Svatopluk Beneš) z vinárny, a nakonec i na Hodačovou a vedoucího masny Černého (Josef Bek). Pří návštěvě Hodačové si Zeman všimne, že na dveřích chybí cedulka. Hodačová později zmatkaří na tržišti, když vidí, jak kriminálka odvádí Černého a dává Lídě několik kornoutů s kořením, aby je místo ní roznesla po domech. Lída nevědomky dostává s kořením zabaleném v papírových kornoutech i falešné lístky.

Při prohlídce u kořenářky se však nic nenajde a zmatený Zeman začíná pochybovat, zda udělal s Prahou dobře. Když už to vypadá, že prohlídka nic nového do případu nepřinese, všimne si Zeman, že cedulka už na dveřích nechybí. A případ spěje ke konci. Právě z druhé strany cedulky je matrice se vzorem potravinových lístků.

A Honza slaví dvojnásobný úspěch, protože s učitelkou je to na dobré cestě. Už na prvním rande se probírají děti. Kriminalista neztrácí čas.

Pod čarou

Spíš než samotné vyšetřování, si zájem vysloužilo Zemanovo neohrabané dvoření. Vzhledem k tomu, že maskéři prostě nedokázali zázraky a mladý Zeman nevypadá až tak mladě, s naondulovanými vlasy působí jako nesmělý nápadník hodně komicky.

Samotný kriminální případ patří k těm slabším. Herecky opět Zemana zastiňují herci vedlejších rolí, skvělý Josef Bek nebo Svatopluk Beneš či Světla Amortová. Příjemná je i píseň Hany Hegerové, kterou zpívá v seriálové vinárně hostům.

Zdroje článku:
  • Kniha 30 případů majora Zemana, autoři Graclík a Nekvapil, vydal Dobrovský v edici Omega 2014, ISNB: 978-80-7390-232-2,
  • ČSFD,
  • autorský text