Zvířátko: Zpočátku geniální psychothriller, který ale kvůli nedomyšlenému scénáři nedokázal zaujmout

Zvířátko: Zpočátku geniální psychothriller, který ale kvůli nedomyšlenému scénáři nedokázal zaujmout
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americko-španělský snímek „Zvířátko“ naštěstí není tak špatně udělaný, jak by se to dalo od toho děje (či názvu) očekávat. Ale to bohužel neznamená, že hororový thriller dopadl dobře. Námět i zpracování je chvalitebné, kámen úrazu je ale zajisté scénář.

Zajímavá zápletka

Když Seth (Dominic Monaghan) znovu potká svou první lásku ze střední školy Holly (Ksenia Solo), je z ní úplně mimo. Osamělý chovatel zvířat v místní zoologické zahradě rychle vyvine šílenou posedlost, a jeho láska k atraktivní servírce začne být až psychopatická. Využívá sociální sítě, aby o ní zjistil co nejvíce informací, na rande se s ní ale nedokáže domluvit. Ona zájem prostě nejeví.

Proto se Seth rozhodne Holly zavřít do zvířecí klece, což se mu i velmi rychle povede. Ale unesená žena není jen nevinná servírka, nýbrž psychologický master mind. S čím dál zrádnějšími myšlenkovými hrami se snaží svého únosce iritovat a manipulovat. Krátce po půlce se dozvíme znepokojivou informaci, která obrátí celý film na ruby.

Problém s filmem

Tvůrci filmu si dali záležet, aby divák co nejdéle věřil, že „Zvířátko“ je jen typický horor točící se kolem zamilovaného psychopata. Aspoň v základech lze ale poznat jistou inspiraci mistrovskými díly, jako je třeba Singerův snímek „Obvyklí podezřelí“ – bohužel inspirace nestačí na to, aby vlastní výtvor měl podobnou kvalitu. Především pak, když scénář od půlky filmů katastrofálně zeslábne.

Jakmile Holly uvízne v kleci, klesne kvalita dialogů hned o několik úrovní. Psychologické hry, které si účastníci navzájem hrají, se proto nezdají nijak zvlášť intenzivní nebo přinejmenším zajímavé. Spíše nevěrohodné a nepřekvapující. Film si jednoduše neví rady s vlastním velmi zajímavým plot-twistem. Pokud se chystáte se na film podívat, přestaňte teď číst. Pro ostatní tu ještě máme rozuzlení děje.

POZOR: SPOILER

V průběhu filmu se ukáže, že Holly není jen obyčejná číšnice v restauraci, ale taktéž psychopatickou sériovou vražedkyní. Seth ji neunesl jen z důvodu randění, ale také protože ji natolik „miluje“, že ji chce zachránit. Ale ve srovnání s Holly je dokonce Hannibal Lecter milé jehňátko.

 
 
Zdroj článku:
  • autorský text