Kvíz: České filmy jsou spjaty i s režisérem Troškou. Připomeňte si je s námi

Kvíz: České filmy jsou spjaty i s režisérem Troškou. Připomeňte si je s námi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie a pohádky. To je hlavní doména režiséra Zdeňka Trošky. Schválně, na kolik jeho snímků si v našem kvízu vzpomenete.

V pohádkách se často objevovala Michaela Kuklová

S režírováním pohádek začal Zdeněk Troška pár let po svém prvním debutu. Vůbec první pohádkou pro něj byla ta O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Michaelu Kuklovou si režisér zamiloval. Krásná herečka se tak objevila i v dalších jeho dílech. A nejednalo se pouze o pohádky. Roli Charlotte Collierové si zahrála v dramatickém filmu Andělská tvář.

Zakleté pírko v kině příliš nenadchlo

Zatím posledním režisérským počinem byla pro Trošku pohádka Zakleté pírko. Na tomto snímku se kromě režie podílel také na scénáři. Ten napsal spolu s Markem Kališem. V pohádce se objevilo mnoho známých českých herců. Mezi nimi Šárka Vaculíková, Lukáš Pavlásek, Jitka Smutná, Sara Sandeva nebo Lucie Polišenská. I přes spoustu hereckých hvězd ale pohádka příliš kladně přijata nebyla. Lidé ji obvykle hodnotí jako průměr, který neurazí ani nenadchne.

Princezna ze mlejna si vyžádala pokračování

To velmi oblíbenou se stala pohádka Princezna ze mlejna. Vodník, Eliška, Elinka, Jindřich i čert diváky zaujali natolik, že byl natočen i druhý díl. Pohádka z roku 1994 je pro oblibu pravidelně reprízována nejen na Vánoce. Těžká práce na mlýnici, zamilovaní Jindřich s Eliškou a kouzla, která jim pomáhají, slibují pěknou podívanou.

 

Zdroj článku: