Zlatá labuť plná otazníků: V doslova elektrizující atmosféře budou diváci čekat na závěrečnou epizodu seriálu

Zlatá labuť plná otazníků: V doslova elektrizující atmosféře budou diváci čekat na závěrečnou epizodu seriálu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Co se to stalo s bombou? Proč nevybuchla? Kdo to odnese? Otázky se jen hrnou. Pokud někdy tvůrci trochu děj natahovali, tak poslední tři epizody jsou doslova nahuštěné dějem. Co všechno se asi ještě musí stát, aby se osudy herců uzavřely?

Podle ukázek to vypadá, že diváci Voyo příští týden uvidí hromadné vyvraždění osazenstva obchodu. Ti, co se dívají na seriál na TV Nova, si jen čekání o týden protáhnou.

Irena
Irena | Zdroj: TV Nova

Optimistická verze

Existuje vůbec? Už teď je jasné, že Němci vystaví za pokus o zabití Grubera osazenstvu Labutě hodně vysoký účet. Stačí zapátrat v historii, jak dopadli obyvatelé Lidic, a to Němci vycházeli jen z vynucených výpovědí. Právě to bylo děsivé, jak precizně postupovali.

Můžeme doufat, že živý zůstane Martin s Purkrábem, kteří v době pokusu o atentát byli na cestě mimo republiku. Možná to vyšlo i Židovce Mauerové a její rodině, pokud věděla, na koho se obrátit.

Jen stěží si lze představit, jaké šílenství nastane v Labuti. S největší pravděpodobností to někdo z trojice sourozenců vezme na sebe, aby ochránil zbytek rodiny. Je však otázkou, zda vůbec dojde k tomu, aby se někdo mohl přiznat.

Tašku měla v ruce také Toni, a proto by mohlo být podezření i na ní. Ale aby na sebe vzala vinu, to je těžké si představit. Rozhodně by to bez mrknutí udělala Irena, kdyby věděla, že to zachrání rodinu. Udělal by to i Petr. Oba vědí, že o jejich děti by bylo postaráno. A je tady bezdětný a podceňovaný Rudolf, který díky dobrému dávkování drog získal větší sebevědomí a možná by se dokázal obětovat pro dobro rodiny. Konečně by měl pocit, že je významným členem rodiny.

Pesimistická verze

Snad se tvůrci budou i nadále držet naivně mírného dopadu okupace a války a nebudou soupeřit s realitou. Kdyby opravdu skutečný „Gruber“ přežil pokus o atentát, vyvraždil by nejen všechny v Labuti, ale i jejich rodiny do posledního člena. Dějiny jsou v tomto případě zcela jednoznačné. Němci uměli být občas benevolentní, ale když šlo o náznak odporu, postupovali naprosto důsledně a bez emocí.

Smrt Grubera

V poslední odvysílané epizodě je hodně krátká ukázka z další (poslední) epizody, ale Gruber tam není. O tom, co se stalo, lze jen spekulovat. Mohla bomba vybuchnout, aniž by to Petr slyšel?

Pokud to Gruber přežil, asi není potřeba spekulovat, že ho někdo zabije. V časové ose to zřejmě nikdo nestihne. Vojáci se nahrnou do obchodního domu a nejspíš se nikdo nedostane ke Gruberovi tak blízko, aby ho mohl ohrozit na životě. Ti, ke kterým se přiblíží on, budou mít jen holé ruce a bude na ně mířit tlupa německých vojáků. Mohl by to udělat pouze někdo, komu věří, pokud vůbec někdo takový je.

Toni
Toni | Zdroj: TV Nova

Někdy je síla i v detailech

Po čase se tvůrci vrátili k tomu, že Gruberová nemá oficiálně potvrzený árijský původ. Pokud jde o dopad pokusu o atentát, tato drobnost to jistě nijak neovlivní, ale zřejmě to nebylo zmíněno jen tak.

Výbuch sice nebyl slyšet, ale ještě není jisté, že nenastal.

Je jasné, že všechny kladné postavy nezemřou. Tak seriály nefungují. Stejně tak se poslední epizoda bez slz neobejde. Ale koho budeme oplakávat?

Zdroj článku:
  • Autorský text