Zlatá labuť: Martu Dancingerovou si zamilujete od prvních minut úvodní epizody

Zlatá labuť: Martu Dancingerovou si zamilujete od prvních minut úvodní epizody
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál vsadil na romantické příběhy, silné ženské hrdinky, rodinné vztahy a nádhernou dobovou módu. V kontrastu s tím je doba, ve které se příběh odehrává, nejtemnější období minulého století. I v této době se však ženy chtěly líbit a muži toužili být úspěšní. Láska se války nezalekla.

Pozor, spoiler k úvodní epizodě. Ocitáme se v březnu roku 1939. Bára Veselá (Marta Dancingerová) má naspěch. Za patami má četníky. Bára je zlodějka a tentokrát nebyla dost opatrná. V zoufalé situaci zaběhla do skupiny lidí u nového obchodního domu, kde vrcholí přípravy k slavnostnímu otevření. Četníci však tentokrát připomínají lovecké psy a Bára tak musí jednat rychle, pokud nechce skončit na mřížemi.

Když se jí naskytne příležitost přidat se ke skupince zájemkyň o práci prodavačky, má už napůl vyhráno a potom se pomocí malé lži dostane mezi pečlivě vybranou skupinu prodavaček.

Její přítomnost v novém luxusním obchodním domě ovlivní mnoho lidských osudů. V první epizodě však Bára nemá v úmyslu práci prodavačky vykonávat a hned jak zmizí nebezpečí ze zatčení, má v plánu zmizet.

Možná už ten večer, kdy se dostane na oslavu pořádanou majitelem obchodního domu, změní názor. Ten večer je však mimořádný nejen pro Báru. Emil Hácha se rozhodl osud českého státu „s plnou důvěrou“ předat do rukou vůdce německého národa.

První epizoda seriálu určitě splnila účel a navnadila seriálové fanoušky. Příběh má rozhodně slušný potenciál si na svou stranu stáhnout v premiérovém vysílání velkou část diváků, i těch, kteří sledovali pravidelně jiný seriál.

Obchodní dům, který vznikl na 2500 metrech čtverečních vypadá velice dobře a na diváky dýchne atmosférou starých časů. V záběrech filmařů ani na chvíli nelze pochybovat o tom, že se postavy pohybují v opravdovém světě třicátých let. Z obrazovky dýchá ta pravá dobová atmosféra, kterou si mohli diváci užít například při úspěšných Četnických humoreskách. Rozdíl je v tom, že třeba četnická stanice v zmíněném seriálu z produkce ČT byla opravdu v reálné budově, Zlatá labuť je ateliérovým natáčením, které má punc dokonalosti. Možná i proto není jasné, jak dlouhý příběh nás čeká.

Seriál tak jasně ukázal, že nic není odfláknuté a dobové atmosféře bylo věnováno hodně pozornosti. Jen diváci rozhodnou, zda se obchodní dům stane pro filmaře kulisou na několik let.

Celkově jde o seriálu dodat, že první epizodou dokázal připoutat pozornost. Představil celek, který se může rozdělit do celé řady zajímavých dějových linek, které mají společnou základnu v obchodním domě a v době, kterou všichni znají, ale nikdo by v ní nechtěl žít.

Marta Dancingerová není rozhodně jedinou ženskou hrdinkou, kterou je třeba zmínit. V jejím případě půjde o polepšenou rebelku, která zřejmě najde po dlouhé cestě svůj ostrov jistoty. To se rozhodně nedá tvrdit o další ženské postavě, kterou představí Kristýna Ryška. Její postava nic neprozrazuje a zdánlivě nepříjemná žena má potenciál získat si na svou stranu velkou část diváků.

Irena je ambiciózní, jde si za svým, což je pro ženu předválečné doby velmi neobvyklá role. Často přitom používá stejné prostředky jako muži, ale žena má být přece za plotnou a starat se o děti, jak říkají dobové prameny…,

říká o velice zajímavé postavě Kristýna Ryška.

Zdroje článku:
  • Voyo,
  • autorský článek