Kvíz: Vyzkoušejte si, co všechno víte o Josefu Dvořákovi a jeho rolích

Kvíz: Vyzkoušejte si, co všechno víte o Josefu Dvořákovi a jeho rolích
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
,,Země, jak jsme hráli, byla v ohrožení tenkrát. Ona je v ohrožení v jednom kuse. A tenkrát zachraňoval zemi Centrální Mozek Lidstva. Nejchytřejší. Všechny vědomosti, které měla Země k dispozici, on měl.

Na jejich základě jsme se pokoušeli zachránit lidstvo. A kdo vyhrál? Starej děda, kterej uříznul klínek, podložil ten Centrální Mozek a ten Mozek začal pracovat normálně. Člověče, nám chybí ten klínek,” řekl Dvořák s lehkou nadsázkou v pořadu Českého rozhlasu Dvojky Tobogan (11.11.2023).

Herec, který nedávno oslavil své osmdesáté narozeniny, zavzpomínal na to, jak si ho spolu s Jiřím Novotným, Jitkou Molavcovou a Jiřím Cieslerem vybral režisér Polák přímo v divadle Semafor, kde působil dlouhých 18 let (od r.1972). Publikum jej mělo rádo díky komediálnímu talentu a postupně si získal i televizní diváky. Byl velmi činným člověkem, o čemž svědčí i fakt, že téhož roku, co nastoupil do Semaforu, založil Divadelní společnost Josefa Dvořáka.

Jeho umělecké začátky se odehrávaly v Kladivadle v Ústí nad Labem a až v roce 1972 přešel do pražského divadla Semafor, díky němuž se dostal i do českého sci-fi seriálu Návštěvníci. Na natáčení seriálu vzpomíná Dvořák rád. Oblíbil si partu dětských herců a pochvaluje si hlavně hudbu Karla Svobody. Tvrdí, že právě ta zajistila seriálu nesmrtelnost. Při natáčení si ovšem rozhodně tolik jako hudbu nepochvaloval kostýmy z budoucnosti, zvláště svůj plášť s límcem z plexiskla, jak vzpomínal v pořadu Českého rozhlasu Dvojky Tobogan (11.11.2023).

V rozhovoru na Face to Face roku 2022 zmínil Vladimíra Menšíka, který byl podle jeho názoru naprostou jedničkou v improvizaci. Velmi uspěl při natáčení českého sci-fi seriálu Návštěvníci, protože si začal tykat s Vlastimilem Brodským, který byl tehdy pro něj velká ikona. Úsměvné na tom je, že se to stalo při točení scény, kde se převrhli na lodi. Když plavali ke břehu rybníka, jehož voda tehdy měla říjnové teploty, ačkoli scéna se měla odehrávat v létě, V.Brodský prý pravil: ,,Myslím, pane Dvořáku, že tohle je poslední moment, kdy si můžeme začít tykat.”

 Co ještě o panu Dvořákovi víte? Vyzkoušejte to!